[an error occurred while processing this directive]
- 2006/09/21 Thaise coup verontrust MaleisiŽ

In MaleisiŽ reageerde de bevolking, met premier Abdullah Badawi op kop, geschokt door de plotse en onverwachte ineenstorting van de democratie in Thailand. MaleisiŽ keek tot nu toe op naar het schijnbaar stabiele democratische systeem in Thailand, zeker omdat MaleisiŽ zelf twee decennia onder autoritair bewind achter de rug heeft.

Het geloof ligt aan diggelen dat een militaire interventie in een democratisch bestel als dat van Thailand voorgoed onmogelijk was. Dat was nochtans de hoop toen in 1992 de democratie in Thailand hersteld werd. Het land werd sindsdien naar voor geschoven als een voorbeeld voor andere ASEAN-lidstaten als Cambodja, Vietnam, Laos en Myanmar. Ook andere landen van de tien leden tellende regionale organisatie als Singapore, de Filippijnen, Brunei en IndonesiŽ hebben hun deel van de autocratische of militaire regimes gehad.

"Ik voel me ongemakkelijk bij deze militaire coup. Ik ben bang dat dit een gevaarlijk precedent schept in een land dat zijn laatste staatsgreep al jaren geleden had moeten doormaken", stelt Steven Gan, journalist bij Malaysiakini, een onafhankelijk nieuwsportaal in MaleisiŽ.

"Zullen de generaals de macht teruggeven aan de burgers zoals ze beloofd hebben? Betekent dit dat het leger telkenmale tussenbeide zal komen als een democratische regering niet werkt?" vraagt Gan zich af. "Als een democratie echt volwassen is, dan lost ze zulke problemen op een andere manier op, namelijk door middel van verkiezingen."

Ook de Maleisische premier Badawi zei zich ongemakkelijk te voelen bij de snelle regimewissel in Thailand, en daarmee reflecteerde hij de ongerustheid van andere ASEAN-staatshoofden. ASEAN was net steeds harder de kar aan het trekken ter promotie van de mensenrechten, de burgergemeenschap en democratisch bestuur in de lidstaten. Thailand vervulde een sleutelrol in dat proces.

Aangedreven door MaleisiŽ en Thailand had ASEAN zich harder dan ooit opgesteld tegen de militaire junta in Myanmar. Maar na de militaire blitz-vertoning in Thailand heeft dat initiatief nog weinig geloofwaardigheid.

Volgens de krant New Straits Times heeft de coup Thailand op gelijke hoogte gebracht met het militair geleide Myanmar, waar Thailand de democratie net probeerde te promoten. "De staatsgreep is slecht voor Thailand en voor de ASEAN", besluit de krant.

"Decennia van Thaise vooruitgang in democratie, respect voor de mensenrechten en de wet zijn tenietgedaan door de militaire leiders", vindt de Maleisische oppositieleider Lim Kit Siang.

Niemand in MaleisiŽ laat echter een traan voor de omvergeworpen Thaise premier Thaksin Shinawatra. Diens hardhandige optreden tegen de moslimopstand in het zuiden van Thailand, aan de grens met MaleisiŽ, heeft zijn populariteit duidelijk geen goed gedaan.

In MaleisiŽ kijken ze nu uit naar twee zaken: hoe snel de democratie wordt hersteld, en hoe er in de toekomst zal opgetreden worden tegen de Thaise moslims. "Een permanente en blijvende oplossing voor het moslimprobleem zal de wonden helpen helen die geslagen zijn door Thaksins hardhandige beleid", denkt socioloog en voorzitter van de 'International Movement for a Just World', Chandra Muzaffar. "Dat zal al een grote stap zijn om de moslimwoede te koelen."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-