[an error occurred while processing this directive]
- 2006/08/25 Singaporezen moeten kiezen, kinderen of migranten?

Meer kinderen krijgen of de grenzen openen voor meer migranten. De Singaporese premier Lee Hsien Loong heeft de burgers van de stadsstaat voor de keuze gesteld. Als ze de economische groei en de levensstandaard van Singapore op peil willen houden, moeten er dringend nieuwe mensen bijkomen.

Tijdens zijn speech op de nationale feestdag gaf premier Lee de bevolking een speciale opdracht mee. Elk jaar moeten er 14.000 baby's meer geboren worden om de toekomst van Singapore te verzekeren.

Singapore telt maar vier miljoen inwoners en ziet zijn autochtone bevolking krimpen. Vrouwen in Singapore krijgen gemiddeld 1,24 kinderen, veel te weinig om de bevolking op peil te houden. Maatregelen om het geboortecijfer de hoogte in te krijgen, zoals langer zwangerschapsverlof en opvangsubsidies, hebben tot nog toe weinig uitgehaald.

"Als het geboortecijfer niet snel stijgt, zit er niets anders op dan de grenzen open te stellen voor meer migranten. Sinds 2000 komen er nu al elk jaar 30.000 nieuwe migranten bij" rekende Lee voor.

"Meer migranten verwelkomen is geen oplossing voor de dalende geboortecijfers", zegt Zeena Amir, een alleenstaande en hoogopgeleide vrouw van eind de twintig. "Er moet iets gedaan worden aan het dure leven in Singapore. Veel mensen kunnen zich hierdoor maar ťťn kind veroorloven."

"Kinderopvang en onderwijs zijn zo duur dat kinderen geen meerwaarde maar een last zijn. Want ik kan het mij niet veroorloven om thuis te blijven en voor hen te zorgen", zegt de jonge advocate Shirley Tan.

De laatste jaren zijn steeds meer hoogopgeleide Aziaten uit China, India en de Filipijnen zich in Singapore gaan vestigen. Slechts een minderheid laat zich nationaliseren. Ze willen maar een tijdlang blijven om hun carriŤre een zet te geven en om goed te verdienen. Volgens veel migranten ligt het probleem bij de weigering van Singapore om de migranten het recht op een dubbele nationaliteit te verlenen.

Maar Lee denkt dat nog meer migranten voor Singapore kunnen worden warm gemaakt. "Veel landen weten eindelijk waar Singapore ligt. Maar ze weten niet dat Singapore op zoek is naar professioneel talent. Veel Westerse landen zoals de Verenigde Staten, Canada en AustraliŽ proberen hoogopgeleide Singaporezen te lokken met beurzen en salarissen", zegt Lee. "Ook wij moeten ons migratieprogramma internationaal gaan promoten."

De meeste Singaporezen staan sceptisch tegenover de plannen van hun premier. "Meer openheid voor buitenlands talent, betekent dat niet minder kansen voor onze eigen zonen?", vraagt Lim Boon Lee zich af in een commentaarstuk in een lokale krant.

In een andere lezersbrief vraagt Jimmy Ho Kwok zich af of werkgevers niet geneigd zullen zijn de migranten minder te betalen, naar de standaard in hun land van herkomst. Op die manier vreest hij dat de Singaporezen zullen weggeconcurreerd worden. Vakbondsmilitant G. Muthukumar denkt vooral aan de IT-specialisten uit India en de Filipijnen die bereid zouden zijn meer te werken voor minder geld.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-