[an error occurred while processing this directive]
- 2006/06/11 Ali Baba

De regering van MaleisiŽ, de bakermat van de 'Islam-lite', had in het verleden het plan opgevat om haar "eigen" volk (de moslimmeerderheid) mee te laten delen in de welvaart. Buitenlandse bedrijven in het land moesten een Maleisische partner hebben die dertig procent van het kapitaal zou bezitten. De maatregel gelde niet alleen voor grote supermarkten als Carrefour en Tesco, maar ook voor de middenstand, voor de Thaise schoonheidssalon, de Japanse sushibar of de Ierse pub.

De maatregel was een nieuw hoogtepunt in de zogeheten Bumiputra-politiek. Begin jaren zeventig was nog geen drie procent van de economie in handen van de islamitische Maleiers, en dat terwijl zij zichzelf beschouwen als de Bumiputra's, ofwel 'zonen van de aarde'. De rest van ís lands kapitaal stond op naam van de IndiŽrs en Chinezen die tijdens het Britse bewind naar het schiereiland waren gekomen om op de plantages en in de mijnen te werken. De Bumiputra-privileges hadden als doel dat de deelname van de Maleiers aan de economie zou groeien tot dertig procent.

Ruim dertig jaar later staat de teller officieel op negentien procent. Er is een brede, welvarende en driftig consumerende Maleisische middenklasse ontstaan. De prijs is hoog: de Indiase en Chinese staatsburgers voelen zich miskend en zien lijdzaam toe hoe de Maleisische meerderheid in alles wordt geholpen. Zo betalen de Maleiers geen rente op hun creditcard, krijgen ze extra hoog dividend op speciale obligaties, kunnen ze huizen kopen met tien procent voordeel en mogen ze een apart (makkelijker) examen afleggen om naar de universiteit te gaan. Universiteiten waar quota's worden gehanteerd, waardoor de beste kandidaten het vaak tegen de politiek bevoordeelden moeten afleggen. Bedrijven moeten een bepaald quotum Maleiers in dienst hebben, en dit op bestuursniveau.

Soms komt de frustratie tot uiting. Een tijdje geleden bepaalde de regering opeens dat diploma's van universiteiten uit OekraÔne niet meer geldig zijn. Een Indiase parlementariŽr die deze kwestie in de volksvertegenwoordiging aan de orde bracht, werd voor drie maanden geschorst.

Naast een verhuld etnisch probleem heeft de Bumiputra- politiek ervoor gezorgd dat de Maleiers afhankelijk zijn geworden van vadertje staat. Dat wordt zelfs onderkend binnen regeringskringen. Vice-premier Mohammed Najib verklaarde eerder deze maand dat de 'Bumis' een gedragsprobleem hebben. "Het is waar dat een van de problemen bij het creŽren van ondernemerschap bij de Bumi's sinds de jaren zeventig te maken heeft met hun instelling. Ze willen snel winst maken, maar niet hard werken. Alle kansen die ze van de overheid krijgen verkopen ze gemakkelijk en goedkoop." Dat laatste staat bekend als het Ali Baba-syndroom: Bumiputra-bedrijven krijgen doorgaans alle overheidscontracten, maar door een gebrek aan kennis of werklust Ė of beide Ė worden de contracten met vergunningen en al tegen een slechte prijs doorverkocht aan Chinese onderaannemers die vervolgens de winst maken. Bedrijven nemen een Ali in dienst (gewoonlijk op papier, ze hebben vaak geen taak) en Baba doet het werk.

Mede door het financiŽle succes, de politieke problemen en de globalisering leek de Bumiputra-politiek de laatste jaren op de weg terug te zijn. De Bumiputra-politiek wordt echter voortgezet onder de naam NEP (new economic policy), en maakt duidelijk dat afschaffing nog ver is. Dat de kritische vice minister Najib vrijwel zeker de huidige premier gaat opvolgen, zal weinig verschil maken. Sterker nog, hij was het die ooit beweerde te zullen baden in Chinees bloed wanneer aan deze positieve discriminatie een einde komt.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-