[an error occurred while processing this directive]
- 2006/04/13 Brein pakt 'Maleisische' torrentsite aan

Het jongste doelwit van Stichting Brein is de torrent-uitwisselingssite torrentit.com. De copyrightwaakhond heeft gisteren aan de twintigjarige sitebeheerder laten weten dat die zijn activiteiten per direct moest staken, op straffe van een dwangsom van 20.000 euro per dag. Opmerkelijk detail is dat de domeinnaam anoniem is geregistreerd en de site zelf in MaleisiŽ wordt gehost, waarmee Brein internationaal lijkt te zijn gegaan. Dat blijkt echter niet het geval, aldus Brein-directeur Tim Kuik: "De beheerder was eerder vanuit Nederland actief, en verkeerde kennelijk in de veronderstelling dat we het spoor bijster zouden raken als hij de site naar het buitenland zou verhuizen. Dat was een misvatting. We wisten dat hij de site niet verkocht had omdat daar teveel weerstand vanuit de community tegen was."

De stichting heeft dan ook geen contact met een eventuele Maleisische provider gezocht. Nergens voor nodig, vertelt Kuik: "We hebben het verkeer op de site gevolgd en op basis daarvan vastgesteld dat de betrokkene nog gewoon het beheer over deze site voerde. Desgewenst hadden we op basis van Lycos versus Pessers dus naar zijn Nederlandse provider kunnen stappen om zijn adresgegevens op te eisen." De bedoelde rechtszaak maakte het voor belanghebbenden mogelijk om adresgegevens van anonieme internetters op te eisen, zodat probleemgevallen aan de rechter kunnen worden voorgelegd. "Via deze site werden bestanden uitgewisseld, en wij zijn daarmee belanghebbend", stelt Kuik. Hoe het verkeer precies werd gevolgd zal daar wel een belangrijke rol in spelen: een eerdere poging van Brein om persoonsgegevens via de rechter op te eisen, strandde vanwege schending van de privacy.

Vanochtend vertoonde de torrentit-site nog enkele charmante dames, gehuld in T-shirts met de tekst "Torrentit.com - Fucking shit up since '04", en daaronder de mededeling dat de site "terug zal komen". "Vervolgens werd een Brein-medewerker van de site geband, en dat was beide niet in overeenstemming met onze eisen", stelt Kuik droogjes vast. Nadat de sitebeheerder werd verteld dat Brein de zaak daarom voor de rechter zou brengen, ging de site rond half vier vandaag alsnog op zwart. Zet Brein de rechtszaak alsnog door? "Voorlopig wel. We hebben nog niet alle benodigde verklaringen, zoals een onthoudingsverklaring waarin hij belooft zich niet meer met deze zaken in te laten, en verder willen we weten wie de andere medewerkers zijn en hoeveel hij met de site heeft verdiend. Ook de gegevens van grote uploaders moeten op tafel komen, willen we van verdere juridische stappen afzien. Maar de eerste stap is wel gezet."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-