[an error occurred while processing this directive]
- 2005/10/04 Het Maleisische DK-Schweizer hult auto's in leder

Het Maleisische DK-Schweizer gooit de markt voor leren autobekleding open. Vandaag opent de eerste Nederlandse vestiging in Rijen, maar straks moet Europa bezaaid zijn met inbouwstations.

Zoín 600 autoís per maand kan de nieuwe vestiging van het Maleisische DK-Schweizer Nederland in ťťn maand in exclusief leder hullen. Daartoe worden de nieuwe autoís, nog voorzien van stoffen bekleding gestript en meteen door leder vervangen.


Afbeelding: DK-Schweizer werkploeg.
Een Maleisische werkploeg bezig in de nieuwe hal in Rijen.
Rechtsachter manager Business Operations Frank Michielsen.
(Foto: Marieke Duijsters/PVE)De Maleisische beursgenoteerde DK- Schweizer Leather Group, geleid door Danny Koek, ontketent momenteel een prijzenslag in Nederland en breekt de markt open. De MaleisiŽrs rekenen beduidend minder voor inbouw, die tot nu toe was voorbehouden aan een kleine groep autobekleders.

Vandaag opent de nieuwe vestiging op bedrijventerrein Haansberg in Rijen. Bestuursvoozitter Koek komt daarvoor over uit Kuala Lumpur. Nieuwe vestigingen in Europa staan op stapel, zegt manager business operations Frank Michielsen (29). "Vooral Duitsland, toch de derde economie ter wereld, gaan we de komende jaren fors bewerken." Binnen twee jaar moet het Europese vasteland voorzien zijn van een keten aan inbouwstations. "Gebaseerd op de formule die we hier in Nederland ontwikkeld hebben."

Volgens Michielsen gaat het er DK-Schweizer vooral om omzet te maken. "In Kuala Lumpur staat de hoofdvestiging. Daar staan alleen al 600 stikmachines. Er werken wereldwijd 1.500 mensen. Tot 20.000 interieurs kan de fabriek maandelijks aan. Tweederde deel van de productietijd gaat in het maken van complete bekleding voor alle automerken zitten. Dat kan in MaleisiŽ veel goedkoper. Een derde deel nemen wij hier in Rijen voor onze rekening voor installatie."

Daartoe werkt inmiddels een ploeg van acht Maleisische onderaannemers in de nieuwe hal. "Deze mensen zijn actief in de hele wereld. Zij leiden onze mensen hier op. Binnen twee maanden willen we 16 Nederlanders aan het werk hebben. Inmiddels zitten we op de helft. Onze mensen bouwen ook in bij het RCC, het Rotterdamse Car Centre waar zoín 80.000 nieuwe autoís staan. Wij doen daar de inbouw voor Hyundai."

DK-Schweizer Nederland startte, aldus Michielsen, in 2003 in Baarle Nassau bij een plaatselijke autobekleder. "Dat was te duur en duurde te lang. Onze filosofie is zoveel mogelijk in MaleisiŽ gemaakte interieurpakketten in te bouwen. Dan kan de prijs omlaag. Uiteindelijk zijn we in Rijen daar zelf mee begonnen."

Het Maleisische moederbedrijf is goed voor een omzet van 50 miljoen dollar wereldwijd, de Nederlandse dochter zette het eerste jaar in Baarle-Nassau 8 ton euro om. "Vorig jaar was dat al gegroeid naar 7 miljoen euro. Dit jaar willen we naar 9 en volgend jaar moet 12 miljoen euro haalbaar zijn."

Op de productielijnen in Rijen kunnen alle merken onder handen worden genomen. Van Mercedes, Saab en VW tot Hyundai en KIA. "Voor die laatste twee merken hebben we afspraken met de importeurs. We bouwen voor 1350 euro lederen bekleding in de KIA Sorento en de Hyundai Tucson. Daarnaast leveren wij ook aan dealers van andere merken. Die mogen uiteindelijk de klant vragen wat ze willen."

Gemiddeld staan er vier tot vijf man aan een productielijn. Zij strippen binnen anderhalf uur het interieur en voorzien het van leder. Tot en met de deurbekleding. "Daar gaan zoín acht tot twaalf manuren inzitten. Binnen acht werkdagen moet de auto - inclusief transport van en naar de dealer - in het leer gehuld zijn."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-