[an error occurred while processing this directive]
- 2005/07/25 Bruiloft sprookje uit duizend-en-ťťn-nacht

Je hebt bruiloften en je hebt bruiloften. De familie van Kathy Tjassens-Keiser, oud-leerlinge van het Roosendaalse Norbertuscollege, kan daar over meepraten. Deze maand trouwde Kathy in MaleisiŽ met de neef van de premier van het land.

Het bruidspaar te midden van alle pracht en praal horend bij de status van de bruidegom.

Het werd een bruiloft zoals je eigenlijk alleen uit sprookjes kent. Met sultans, rijkelijk met sieraden behangen vrouwen, temidden van een decor waar Ali Baba niet misstaan zou hebben. "Het was net de Efteling", verzucht zus Ietje, net terug uit Zuidoost-AziŽ.

Het feest ging vier hele dagen door en werd gehouden op het landgoed van de gefortuneerde familie van de bruidegom. De complete royalty van het land was van de partij.

Vader Ronald uit Bosschenhoofd, eigenaar van een reclamebureau, deelde een tafel met de broer van de koning, sultans, politiechefs en andere Maleisische boboís. "Was wel grappig", klinkt het droog. "Eťn van die mannen zat onder het eten onder de tafel met z'n pc te spelen. Waarschijnlijk benieuwd hoe z'n aandelen het deden, haha."


Afbeelding: Sprookjes bruiloft in Maleisie
Te midden van alle pracht en praal horend bij de status van de bruidegom.De geboren Roosendaalse leerde haar Maleisische prins op het witte paard een paar jaar geleden in BelgiŽ kennen. Op een stoeterij waar Kathy werkte en Quzier Ambak, telg uit een schatrijk Maleisisch geslacht, paarden kwam inkopen. Het was liefde op het eerste gezicht en Kathy besloot met 'm mee te gaan naar MaleisiŽ. Van een huwelijk kon lange tijd geen sprake zijn, omdat de oud-Roosendaalse geen moslima was. Uiteindelijk bekeerde ze zich tot de islam, kreeg een andere naam (Nuraini Abdullah Kathy) en kon het feest begin juli van start.

Dat daarvoor niet op een dubbeltje gekeken werd, bewijst de receptie die niet op het landgoed, maar in het peperdure Marriot-hotel in Kuala Lumpur gehouden werd. Om de duizend genodigden te kunnen ontvangen, werd voor het gemak een complete verdieping afgehuurd. De rozen werden speciaal uit Pakistan overgevlogen.

De familie Tjassens-Keiser Ė tien man sterk afgereisd, inclusief oma van 83 jaar Ė maakte er niet alleen kennis met de pracht en praal, maar ook met de typische gebruiken.

Zoals de bijna onaantastbare status van de sultans. Ronald: "Omdat zij in het geel gekleed waren, mocht niemand anders in het geel, als ze gaan staan, moet iedereen staan en keer een sultan nooit je rug toe! Daarom moet iedereen ook achteruit lopen als je bij de sultan bent geweest."


Afbeelding: Sprookjes bruiloft in Maleisie
Kathy Tjassens-Keiser, tegenwoordig genaamd Nuraini Abdullah KathyIetje verbaasde zich over de prominente rol van de ouders bij een huwelijk in MaleisiŽ. "Zij bepalen zoín beetje alles. Ze betalen de bruiloft, kiezen de plaats waar het allemaal gebeurt en bepalen zelfs wat de bruid draagt. Kathy wist niet welke jurk ze zou gaan dragen."

"Jurk?", verbetert Ronald zijn dochter, "jurken zul je bedoelen. Ze had daar iedere dag een andere bruidsjurk aan."

Eigenlijk, gaat hij verder, is dat niets voor Kathy die altijd erg eigengereid was en gewend was haar eigen weg te gaan. "Maar ze zal zich bij de gebruiken in haar nieuwe land hebben neergelegd", probeert haar vader een verklaring te vinden. "Ook goed, toch?"

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-