[an error occurred while processing this directive]
- 2005/06/16 Moslimregering MaleisiŽ deelt condooms uit

Kussen in het park en seksuele opvoeding op school zijn er zwaar taboe. Maar de strijd tegen aids vraagt om maatregelen en dus gaat de gematigde moslimregering van MaleisiŽ gratis condooms en naalden uitdelen tegen aids.

In oktober deelt de Maleisische regering een eerste voorraad naalden en condooms uit aan 130.000 intraveneuze druggebruikers. De regering heeft zo'n 32,5 miljoen euro uitgetrokken voor de aanpak.

Officieel telde MaleisiŽ in 2004 meer dan 64.000 mensen met HIV, maar medische experts van de Verenigde Naties schatten het werkelijke aantal op zo'n 300.000 geÔnfecteerden. Deze week nog waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie dat het land al zo'n 15.000 aids-wezen kent en dat zonder drastische maatregelen een epidemie onafwendbaar is. Een recente studie toonde dat drie van de vier besmettingen met HIV rechtstreeks te wijten zijn aan hergebruik van naalden en onbeschermde seks door drugsverslaafden.

De alarmerende statistieken hebben de huidige regering van premier Abdullah Badawi ervan overtuigd dat actie noodzakelijk is. MaleisiŽ heeft bovendien gekeken naar vergelijkbare programma's voor aidsbestrijding in strenge islamitische landen als Iran en IndonesiŽ.

Nog niet zo lang geleden was het uitdelen van condooms door de overheid ondenkbaar. De vorige regering van premier Mahathir Mohamad bleek doof voor smeekbeden van mensenrechtenorganisaties, artsen en de Maleisische Raad voor Aids. Uit geloofskringen in MaleisiŽ klinkt dan ook kritiek.

Moslims, hindoes, christenen en boeddhisten zeggen dat gratis condooms 'illegale' seks aanmoedigen. 'HIV-geÔnfecteerde mensen zouden op een geÔsoleerd en afgelegen eiland moeten worden vastgehouden en de maatschappij niet bedreigen met hun besmetting', zo viel vorige maand nog op te tekenen uit de mond van moslimgeestelijke Harusaani Zakaria, die veel invloed heeft in regeringskringen.

Oppositieleider Mahfuz Omar van de islamitische PAS ziet liever dat de regering alle massagesalons, karaokebars en escortdiensten sluit en zo de prostitutie aanpakt. Leiders van de regeringspartijen willen de gratis condoomverstrekking beperken tot gehuwde drugsverslaafden of HIV-geÔnfecteerde gebruikers.

De regering houdt voet bij stuk en krijgt uitgerekend steun van de dochter van de vorige premier. "Politiek leiderschap is dť beslissende factor voor succes in de strijd tegen aids" zegt Marina Mahathir, tevens voorzitter van de Maleisische Raad voor Aids. "Kijk naar Senegal. Dat moslimland heeft de besmettingsgraad op 1,5 procent kunnen houden dankzij vroegtijdige bewustwordingscampagnes en tien miljoen gratis condooms."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-