[an error occurred while processing this directive]
- 2005/05/13 Illegaal hout met Maleisisch nep-keurmerk

Illegaal gekapt hout kan met een Maleisische keurmerk Nederland en Europa binnen komen. Dat concludeert Greenpeace na onderzoek naar het Malaysian Timber Certification Council (MTCC). De controle blijkt onbetrouwbaar. Er is steeds meer vraag naar duurzaam gekapt hout nu men zich bewust wordt van het vernietigende effect van illegale houtkap. MaleisiŽ promoot het keurmerk als duurzaam, maar het Greenpeace-rapport Missing Links laat zien dat zeer dubieus hout wordt goedgekeurd.

Nederland is een belangrijke afnemer van Maleisisch hout, meestal meranti voor kozijnen, tuinmeubelen, deuren en triplex. Greenpeace roept Nederlandse klanten en overheden op het MTCC-keurmerk niet te accepteren. "Dit certificaat geeft schijnzekerheid en zeker niet de bescherming van de Maleisische paradijsbossen die de koper verwacht", zegt Hilde Stroot, bossencampaigner van Greenpeace Nederland. "Dit dubieuze keurmerk mag niet op de Nederlandse markt worden geaccepteerd als garantie voor duurzaam en legaal hout."

Er is amper controle op het hout voordat het bij de zagerij komt en evenmin op het hout dat wordt geŽxporteerd. Daarnaast mag gecertificeerd materiaal worden gemengd met hout zonder keurmerk en zijn er geen geloofwaardige controles van de oorsprong van het niet-gecertificeerde hout. Daardoor kan illegaal gekapt hout onder het MTCC-keurmerk worden verkocht.

Veldonderzoek door Greenpeace toont aan dat veel illegaal gekapt hout uit buurland IndonesiŽ naar MaleisiŽ wordt gesmokkeld. Zo neemt het MTCC-gecertificeerde bedrijf Victory Enterprise dubieus Indonesisch hout over in de haven van Port Klang, Kuala Lumpur. Daarnaast is onlangs het duurzaamheidcertificaat uitgereikt aan het bedrijf Samling, terwijl dat kapt in het woongebied van de Penan op Sarawak. Dit inheemse volk vecht de houtkap door Samling al twintig jaar aan.

Het gaat slecht met de oerbossen van Zuidoost-AziŽ. Slechts 20 procent van het originele oerwoud van MaleisiŽ is nog intact. De orang oetan en de neusaap en andere diersoorten worden ernstig bedreigd door de houtkap en ontbossing. Illegale houtkap en smokkel van illegaal gekapt hout zijn in MaleisiŽ en IndonesiŽ aan de orde van de dag. Toch beweren de Maleisische overheid en houtsector dat hun bosbouwindustrie al jaren duurzaam is.

Greenpeace vecht voor het behoud van de laatste snippers oerbos op aarde. Vorig jaar voerde Greenpeace campagne tegen de illegale kap in IndonesiŽ. Actievoerders wisten meerdere naar Nederland verscheepte ladingen verdacht hout tegen te houden. Hilde Stroot: "Illegale kap is wereldwijd de grootste bedreiging voor de oerbossen. De dieren die er leven krijgen steeds minder leefruimte. Keurmerken die duurzaamheid beloven moeten dat ook waarmaken. Tot er een goed keurmerk komt voor Maleisisch en Indonesisch hout, moet de houtsoort meranti van de Nederlandse markt."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-