[an error occurred while processing this directive]
- 2005/04/28 MaleisiŽrs willen (geen) proefkonijnen zijn

Op 28 april ontvouwde de Maleisische regering een nieuw beleidsplan om van biotechnologie een nieuwe groeimotor van de economie te maken. De minister van Wetenschap beloofde buitenlandse biotechbedrijven dat ze in MaleisiŽ nieuwe medicijnen op mensen kunnen testen. Tegenstanders van het plan vrezen dat MaleisiŽrs net als IndiŽrs zullen worden misbruikt als goedkope proefkonijnen.

"We zullen met het ministerie van Binnenlandse Handel en Consumentenzaken praten over een volledige herziening van de patentwetten ", zegt de Maleisische minister van Wetenschap, Technologie en Innovatie, Dr. Jamaludin Jarjis. "Anders zullen de buitenlandse biotechgiganten hun klinische trials niet naar ons land willen uitbesteden."

De uitspraken van de minister voeden de angst dat de Maleisische overheid van plan is de toezichtmechanismen en wetten voor onderzoek te versoepelen, in de hoop de biotechindustrie te stimuleren.

India ging MaleisiŽ daarin voor. Dat land hoopt dankzij soepele wetgeving de oprichting te stimuleren van zogenaamde contactonderzoeksorganisaties (CRO's) die nieuwe geneesmiddelen uittesten voor farmaciereuzen. Volgens de niet-gouvernementele organisatie India Resource Center zijn onethische praktijken in CRO's en geneesmiddelenproducenten echter schering en inslag. De ngo zegt dat nietsvermoedende IndiŽrs doorgaans de dupe zijn. "Meestal weten de patiŽnten niet dat de geneesmiddelen die ze krijgen experimenteel zijn", zegt de ngo.

Op het einde van de studie moet elke deelnemende patiŽnt het middel met de best bewezen werking krijgen. Dat staat in de verklaring van Helsinki over ethische principes voor medisch onderzoek uit 1964. Meestal gebeurt dat niet, zegt het India Resource Center.

Klinische testen op mensen, dieren en celculturen kosten in AziŽ naar schatting maar een tiende van de kostprijs in Verenigde Staten of Europa. Volgens de Indiase ngo kunnen tussenpersonen en CRO's in India daardoor immense winstmarges bereiken, maar dan wel op de rug van arme en zieke IndiŽrs.

Een tweede reden tot bezorgdheid in MaleisiŽ is dat de wetenschapsminister heeft beloofd dat buitenlandse biotechbedrijven voortaan in ťťn enkel agentschap alle formaliteiten kunnen regelen.

"Als je de alarmbellen afzet, alleen om investeringen te lokken, dan vraag je om een ramp", zegt Beth Burrows, het hoofd van het Edmondsinstituut, een actiegroep in de Verenigde Staten die werkt rond bioveiligheid.

"Zelfs ministeries en overheidsagentschappen vinden dat ze onvoldoende zijn geraadpleegd over het beleidsvoorstel", zegt Chee Yoke Ling, de rechtsadviseur van het Third World Network - een coalitie van niet-gouvernementele organisaties uit ontwikkelingslanden.

Het is niet de eerste poging van MaleisiŽ om op de biotechkar te springen. In 2001 lanceerde de regering de 'Bio Valley', een programma om op tien jaar tijd 10 miljard dollar aan buitenlandse en lokale investeringen naar de biotechindustrie te lokken. Het werd een flop. Vier jaar later maken nog maar drie bedrijven aanstalten om een vestiging op te richten.

Er liggen kapers op de kust. AustraliŽ, Japan, Zuid-Korea en China hebben allemaal gezorgd voor nieuwe wetgeving en financiering om hun biowetenschapindustrie een vliegende start te bezorgen. Singapore heeft twee miljard dollar opzij gezet om pioniersbedrijven te lokken en om te investeren in de eigen biotechstarters.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-