[an error occurred while processing this directive]
- 2005/04/25 WNF ziet brood in soortenrijkdom Borneo

Wetenschappers ontdekken iedere maand op het eiland Borneo gemiddeld drie nieuwe dier- en plantensoorten. De afgelopen tien jaar zijn in totaal 361 nieuwe soorten ontdekt. "Het eiland is een soort bibliotheek waarvan de binnenste kamers nooit eerder zijn geopend", zegt directeur natuurbescherming G. van den Top van Wereld Natuur Fonds Nederland (WNF).

Het WNF organiseert in Leiden een wetenschappelijke conferentie waar deze cijfers maandag zijn vrijgegeven. De organisatie spant zich in om aandacht te krijgen voor Borneo, een gebied van 74 miljoen hectare ofwel zeventien keer zo groot als Nederland. Op het eiland, waarop het sultanaat Brunei en delen van IndonesiŽ en MaleisiŽ liggen, wonen 18 miljoen mensen.

Borneo's Lost World, het onderliggende rapport, geeft een overzicht van de ontdekkingen. De 361 "vondsten" betreffen 260 insecten, vijftig planten, dertig zoetwatervissen, zeven kikkers, zes hagedissen, vijf krabben, twee slangen en een pad. Het is slechts een voorzichtige schatting, omdat veel ontdekkingen nog niet wetenschappelijk zijn beschreven.

De conferentie in Leiden is onderdeel van een campagne waarmee het WNF de indruk wil wegnemen dat het tegen de ontwikkeling van Borneo is, aldus Van den Top. Zo wil de organisatie graag dat het ministerie van Economische Zaken nog dit jaar een duurzame handelsmissie onder leiding van staatssecretaris Van Gennip organiseert.

"De bossen op Borneo worden in hoog tempo opgegeten, maar het oude beleid van projecten links en rechts helpt niet meer. Als dit zo doorgaat zijn de allerrijkste bosgebieden voor 2010 verloren, als gevolg van massale houtkap en palmolie-exploitatie, deels voor de westerse markt." Volgens Van den Top hebben de door het Wereld Natuur Fonds beschermde gebieden het ook nog eens moeilijk bij gebrek aan geld.

De oplossing is bescherming van het soortenrijke Hart van Borneo, een gebied vier keer zo groot als Nederland, tegen de oprukkende ontbossing, in combinatie met de ontwikkeling van andere delen op duurzame wijze.

Positief is, aldus Van den Top, dat de drie landen waaronder Borneo valt, het begin april op ambtelijk niveau eens zijn geworden over een gemeenschappelijke visie en een stappenplan. In mei 2006 moet het akkoord op een top in Brunei van de drie politieke leiders worden bekroond met de aanvaarding van een officiŽle verklaring om het Hart van Borneo te behouden.

".Maar de bupati's, dorpshoofden, willen ondertussen weten wat dat schuift. Daarom is een handelsmissie zo belangrijk." Volgens Van den Top zijn er mogelijkheden genoeg zonder dat Borneo's kapitaal aangetast wordt. "Veel bedrijven willen niet ondernemen ten koste van de bossen." Maar het beeld mag niet ontstaan dat buitenlanders Borneo "overnemen". Samenwerken en gebruikmaken van kennis van de plaatselijke bevolking staan centraal, zegt Van den Top. Hij zoekt de deelnemers aan de missie in de hoek van Unilever, onder bedrijven verenigd in het Productschap Margarine, Vetten en OliŽn, de houthandel en de houtverwerkende industrie, maar ook bij reisorganisaties als TUI en de bankensector.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-