[an error occurred while processing this directive]
- 2005/03/08 IndonesiŽ laat spierballen zien voor kust Borneo

Het is druk in het Ambalat Blok. Sinds vorige week maandag patrouilleert een vloot van zeven Indonesische oorlogsschepen in het stuk zee voor de oostkust van Borneo. Vier F16-straaljagers zijn van Oost-Java overgevlogen om de lucht boven het anders lege water te bewaken.

Dat verhindert niet dat ook MaleisiŽ zich dit weekeinde met een oorlogsbodem en een vliegtuig van de marine nadrukkelijk in het gebied lieten zien.

Het pokerspel om het olierijke Ambalat Blok in de Zee van Sulawesi is in volle gang. Terwijl IndonesiŽ zijn halve marine naar het gebied stuurt, houdt de Maleisische premier Abdullah Badawi vol dat het stuk zee aan MaleisiŽ toebehoort. Volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono bestaat er echter geen twijfel over dat deze wateren Indonesisch zijn en blijven.

Maandagochtend bracht de president, een gewezen generaal, een bliksembezoek aan Kalimantan, waar hij zich op het oorlogsschip Tubun naar het omstreden gebied liet varen om de paraatheid van de Indonesische zeestrijdkrachten persoonlijk te proeven. De chef-staf van de marine, admiraal Slamet Soebijanto, was zondag al gearriveerd. 'Wij hebben het recht de MaleisiŽrs weg te jagen, en dat doen wij', zei hij. De patrouilles dienen volgens hem om 'een conflict te voorkomen'.

Te midden van alle vlagvertoon meldden de leiders van beide landen dat de banden tussen MaleisiŽ en IndonesiŽ nog altijd hecht zijn, en dat zij de kwestie langs diplomatieke weg zullen oplossen.

Het zeeconflict ontbrandde een week geleden, toen de Maleisische staatsoliemaatschappij Petronas en het olieconcern Shell een contract tekenden voor de ontginning van olie in het Ambalat-gebied. IndonesiŽ tekende onmiddellijk protest aan bij de Maleisische regering: het contract met Shell wordt beschouwd als een aantasting van de Indonesische soevereiniteit. Shell heeft een waarschuwing ontvangen zich niet te mengen in het dispuut en zich niet in Indonesische wateren te begeven.

IndonesiŽ en MaleisiŽ delen het eiland Borneo, samen met het kleine sultanaat Brunei. Van harte is die deling nooit gegaan. Bij de vorming van MaleisiŽ in 1963 probeerde IndonesiŽ tevergeefs het Maleisische gebied gewapenderhand in te lijven. Ook de zee rond het eiland is opgedeeld, maar over het verloop van de grens bestaat sinds jaar en dag onenigheid.

MaleisiŽ heeft in 1979 een 'officiŽle kaart' gepubliceerd waarop het de Lipitan- en Sipadan-eilanden voor de noordoostkust van Borneo inlijfde, en meteen ook de zee eromheen. IndonesiŽ heeft die kaart nooit erkend. De eilanden werden uiteindelijk de inzet van een juridisch dispuut. Dat eindigde in een uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat in december 2002 bepaalde dat MaleisiŽ het meeste recht heeft op de nagenoeg onbewoonde eilanden.

De wateren rond de eilanden werden niet meegenomen in de uitspraak. IndonesiŽ gaat er daarom van uit dat de zeegrens nog ligt waar die vůůr de uitspraak lag. MaleisiŽ echter rekent het Ambalat Blok nu bij de wettelijk veroverde eilandengroepjes.

Het verlies van de Sipadan- en Lipitan-eilanden, twee jaar na het verlies van Oost-Timor, was een gevoelige klap voor IndonesiŽ. Ditmaal mag IndonesiŽ niet buigen voor vreemde machten, is de heersende mening op straat en in de media. De toonaangevende Indonesische krant Kompas opent met 'Maleisische provocaties' en in de steden Makassar en Surabaya staan boze IndonesiŽrs in de rij om zich aan te melden als vrijwilliger, voor het geval het tot een echte oorlog met MaleisiŽ mocht komen. In Makassar werd de oprichting gemeld van een 'Front tot verplettering van MaleisiŽ'. Het zijn taferelen zoals die zich ook in de jaren zestig voordeden.

Yudhoyono lijkt bereid de confrontatie tot het uiterste aan te gaan. En MaleisiŽ toont geen enkele bereidheid zijn aanspraken op de wateren op te geven.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2005
•  Links naar het nieuwsarchief
-