[an error occurred while processing this directive]
- 2004/10/11 Ramin wordt internationaal beschermde houtsoort

De handel in ramin, een tropische hardhoutsoort, wordt in de toekomst zo goed als verboden. Dat beslisten de 166 landen die de Internationale Conventie over de Handel in Bedreigde Soorten (CITES) respecteren. De oplijsting moet bijdragen tot de redding van de oerang-oetang en de sumatratijger.

De opname van ramin in de internationale lijst van beschermde soorten is ťťn van de belangrijkste beslissingen die op de 13de CITES-conferentie in Bangkok (van 1 tot 14 oktober) zal genomen worden. Op de lijst van bedreigde dier- en plantensoorten staan een vijftigtal boomsoorten. Ramin wordt opgenomen op appendix II, wat betekent dat de deelnemende landen erkennen dat de boomsoort zonder internationale bescherming kan uitsterven. Ramin mag voortaan enkel onder strikte voorwaarden verhandeld worden. Ramin viel sinds 2001 onder appendix III. Die lijst garandeert enkel een vrijwillige nationale bescherming in sommige landen. Enkel in IndonesiŽ was ramin op die manier beschermd.

Ramin is een blonde tropische hardhoutsoort die thuishoort in de vochtige wouden van IndonesiŽ en MaleisiŽ. De bomen vormen de steunpilaar van het ecosysteem maar zijn ook het eerste doelwit van de illegale houtkap. De verkoop van ramin levert fortuinen op. De houtsoort gaat van de hand voor 1000 dollar per kubieke meter. Ramin wordt onder meer gebruikt om biljartkeus en lattengordijnen te maken. De VS, ItaliŽ, Japan en Groot-BrittanniŽ zijn de grootste afnemers.

De raminkap vormt een rechtstreekse bedreiging voor zeldzame diersoorten als de oerang-oetang en de sumatratijger, omdat die gedijen in dezelfde habitat. "We zijn absoluut in de wolken over deze beslissing", reageert Susan Lieberman van WWF International. De oplijsting is volgens Lieberman een belangrijke etappe in de redding van beide diersoorten.

Greenpeace International noemt de beslissing "hoopgevend" omdat de CITES-landen tonen dat ze de commerciŽle houthandel aan banden willen leggen. "Het valt te hopen dat de regering de beloofde maatregelen nu ook nemen", zegt Tim Birch van Greenpeace International. Volgens WWF is het aantal oerang-oetangs in de voorbije eeuw gedaald met 91 procent op Borneo en Sumatra. In 1987 waren de dieren nog met 45 tot 60.000 maar nu zouden er nog maar 25.000 over zijn, waarvan 12.500 in het wild. De toekomst van de Sumatratijger ziet er nog minder rooskleurig uit: van die soort resteren er nog maar een vijfhonderdtal. Volgens het WWF kan het prachtige dier binnen tien jaar verdwenen zijn.

Opmerkelijk genoeg verzette MaleisiŽ zich niet tegen de oplijsting. Dat land is het enige dat officieel nog ramin exporteert. IndonesiŽ hield er in 2001 officieel mee op toen de houtsoort op appendix III terechtkwam. Maar volgens de Asian Conservation Alliance Task Force, een coalitie van 30 ngoís uit 10 Aziatische landen Ė wordt er vanuit IndonesiŽ elk jaar nog zoín 70.000 kubieke meter ramin gesmokkeld. Dat is genoeg om 2.000 containers te vullen.

Greenpeace vindt het verdacht dat MaleisiŽ plots bijdraait "ondanks alle voorgaande pogingen om de internationale bescherming van ramin tegen te houden". De milieugroep bracht vorige week donderdag een rapport uit waaruit blijkt dat MaleisiŽ volop betrokken is bij de import van illegaal gekapte ramin uit IndonesiŽ. "Over een periode van drie weken vonden we bewijzen van 15 scheepsladingen illegale ramin. En dan hebben we maar twee Maleisische havens onderzocht vlakbij de kustlijn van Sumatra."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-