[an error occurred while processing this directive]
- 2004/10/04 Vorige winnares ER keert terug naar MaleisiŽ

'Expeditie Robinson' heeft het leven van de 31-jarige huisdokter Jutta Borms niťt wezenlijk veranderd. "Maar Robinson zal wel een referentiepunt in mijn leven blijven. Ik betrap mezelf erop dat ik spreek in termen van voor en na Robinson."

Jutta Borms won vorig jaar de extreme overlevingstocht op de eilanden van MaleisiŽ. Dat leverde haar 100.000 euro op. Ze heeft er geen gekke dingen mee gedaan. "Ik gaf een tuinfeest voor mijn vrienden, onder wie een aantal expeditieleden en mensen van de productie, ik kocht me een tweedehands sportautootje, maar dat zou ik anders ook gedaan hebben want mijn Golfke was afgeschreven. Voor de rest staat het geld gewoon op de bank. Daardoor voel ik me nu wel min of meer veilig. Ik heb geen gezin, dus zoveel spendeer ik niet."

Vlak na je overwinning was je er fel van overtuigd dat je de rust en het eilandgevoel zou koesteren. Wat blijft daar na een jaar van over? Jutta Borms: "Die innerlijke rust is gebleven. Ik deed mee aan Robinson omdat ik een periode in mijn privťleven wilde afsluiten, en dat is me gelukt. Het eilandgevoel heb ik ongeveer vier maanden kunnen volhouden. Ik zette mijn gsm wel eens een week af maar na een poos verstoort de drukte van het leven die innerlijke rust. Daar kom je niet onderuit. Ik stond ook voortdurend voor nieuwe uitdagingen."

Zoals?

"Ik wil mijn dokterspraktijk niet laten vallen. Ik school me ook continu bij en ga naar medische congressen. Op Vitaya heb ik een korte medische rubriek in het programma Natuurlijk gezond , en ik blijf met muziek bezig. Ik maakte een Robinson-song , deze zomer zong ik in een muziekshow van Dieter Troubleyn aan de kust, en ondertussen maak ik nieuwe nummers. En voor je het weet ben je mee met de stroom van het leven."

Kijk je dit jaar zelf naar Expeditie Robinson?

"Natuurlijk! Dat ze er een BelgiŽ-Nederland van gemaakt hebben, verwondert me niet. Een kandidaat suggereerde dat vorig jaar al. Als ik het programma nu zie, ben ik blij dat ik daar niet meer zit. Het besef dat het enorm zwaar is, komt nu weer naar boven. Als je het niet zelf meegemaakt hebt, kan je het echt niet beseffen, hoor. Op het scherm was daar niets van te zien, maar de eerste twintig dagen ben ik ginder gewoon niet naar het toilet kunnen gaan om daarna buikloop te krijgen tot het einde. Zoals ze daar nu opgesloten zaten in die kooi, onderschat dat niet. Sarah lijkt er zwak uit te komen, maar zo besef je dat ze is doorgegaan tot het uiterste van haar grenzen."

Waarom keerde je terug?

"Ik ben onmiddellijk na mijn terugkomst aan de slag gegaan. De fysieke weerslag van Robinson kreeg ik bijna een jaar later. Vlug moe, minder makkelijk recupereren. Samen met Ryan en Harry, een kandidaat van de eerste expeditie, wilden we wel eens van MaleisiŽ genieten: mťt eten. Ik moest dat doen, voor mezelf, om de Robinsonperiode af te sluiten."

Wie gaat er winnen? "Ik weet het echt niet. In MaleisiŽ hebben we eerst rondgetrokken en daarna het eiland waar de afgevallen deelnemers verblijven, bezocht. De productie kon er aanvankelijk niet mee lachen dat wij daar aankwamen, maar de kandidaten zelf vonden het heel fijn. Bovendien kenden we de zwijgplicht als geen ander. In de eerste afleveringen vind ik vooral Frank, met zijn indiaanse levenswijze, en Matthias wel sterke kandidaten. Ook Mohammed vind ik sterk. Ik lees dat Mick voor de rechtbank moet komen. Dat hij op televisie nogal agressief in beeld wordt gebracht, zal zijn zaak volgens mij niet ten goede komen."

VT4 en Net5 zijn er nog niet helemaal uit, maar er is sprake van een Robinson All Stars , waaraan deelnemers van vorige expedities zouden kunnen deelnemen. Doe jij mee?

"Nee. Hoewel ik geen spijt heb van mijn deelname. Met wat ik nu weet, zou ik opnieuw meedoen mocht het de eerste keer zijn. Maar een tweede keer, nee. Ik wil in schoonheid eindigen."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-