[an error occurred while processing this directive]
- 2004/09/02 Anwar Ibrahim vrij, maar geen politieke bedreiging

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim is vrijgelaten nadat een hogere rechtbank beschuldigingen van sodomie heeft afgewezen. Anwar was een rijzende ster in het kabinet van de voormalige premier Mahathir Mohamad voordat hij werd gearresteerd en gevangen werd gezet. Hij heeft altijd beweerd slachtoffer te zijn van een politiek proces.

De vrijlating van de bekendste gevangene in MaleisiŽ is een grote verrassing, niet in de laatste plaats voor de voormalige Maleisische vice-premier Anwar Ibrahim zelf. Nadat hij eenderde van zijn vijftien jaar lange gevangenisstraf wegens corruptie en sodomie had uitgezeten, won Anwar een laatste beroepsmogelijkheid bij het hoogste rechtscollege in MaleisiŽ en werd hij op vrije voeten gesteld.

De populaire en charismatische oppositieleider verliet het gerechtsgebouw in een rolstoel vanwege rugletsel - dat hij heeft overgehouden aan een pak slaag van de politie na zijn arrestatie zes jaar geleden - en werd begroet door honderden trouwe aanhangers.

Anwar sprak dankbare woorden aan het adres van de vorig jaar benoemde Maleisische premier Abdullah Ahmad Badawi. "Ik wil Badawi bedanken voor zijn beslissing" zei Anwar en voegde eraan toe: "We realiseren ons maar al te goed dat zijn voorganger dit besluit nooit had genomen". De oppositieleider verwees daarmee naar oud-premier Mahathir Mohamad, die hem ooit had aangewezen als opvolger. Maar Mahathir liet Anwar vallen toen die hem dreigde te overtreffen. In 1998 daagde Anwar de autoritaire leider openlijk uit met zijn oproep een einde te maken aan corruptie en vriendjespolitiek. Ook pleitte hij voor internationale financiŽle hulp om de wankele Maleisische economie uit het slop te halen. De voormalige vice-premier werd daarop gearresteerd en, ironisch genoeg, zelf veroordeeld voor machtsmisbruik en corruptie.

In 2000 werd zijn gevangenisstraf verlengd met negen jaar nadat hij schuldig was bevonden aan sodomie, waaronder in MaleisiŽ ook homoseksualiteit wordt verstaan. Anwar heeft altijd volgehouden dat de beschuldigingen zijn verzonnen door zijn voormalige mentor, Mahathir.

De uitspraak in de zaak Anwar wijst er volgens politiek analist Chandra Muzaffar op dat het juridische systeem verandert en dat de Maleisische regering op het goede spoor is: "Hieruit blijkt dat de nieuwe premier het echt meende toen hij aan het begin van zijn ambtstermijn verklaarde dat hij een onafhankelijke rechtspraak wilde, dat er geen inmenging mocht zijn in gerechtelijke uitspraken, noch van zijn kant noch van de kant van de uitvoerende macht. Het laat zien dat Abdullah achter bepaalde belangrijke bestuursprincipes staat".

De huidige Maleisische premier heeft een belangrijk deel van Anwars politieke, economische en sociale ideeŽn toegepast. Met zijn pleidooien voor corruptiebestrijding en meer politieke transparantie heeft Abdullah ook een groot deel van Anwars kiezers naar zich toe getrokken.

Dit kan overigens wel een extra obstakel zijn voor de oppositieleider om zelf terug te keren in de politieke arena, waarvan hij tot 2008 sowieso is uitgesloten. Muzaffar denkt daarom dat Anwar in de nabije toekomst geen belangrijke politieke kracht zal zijn: "Als Abdullah doorgaat met het aan de orde stellen van belangrijke zaken, als goed bestuur, corruptie- en armoedebestrijding, dan denk ik dat Anwar niet veel kans meer maakt".

Met de historische verkiezingsoverwinning van afgelopen maart op zak, heeft premier Abdullah weinig te vrezen van het pro-Anwar kamp, en al helemaal niet als de premier zijn hervormingen doorzet. Muzaffar: "Abdullah moet hebben beseft dat de uitspraak van de rechter ook gevolgen zou kunnen hebben voor zijn eigen politieke rol. Het feit dat hij dat risico neemt, geeft aan dat hij zeker is van zijn positie. En daar heeft hij alle reden toe, gezien zijn prestatie bij de afgelopen verkiezingen en gezien het succes van zijn partij bij de onlangs gehouden regionale verkiezingen in Malay (het centrum van de moslimgemeenschap in MaleisiŽ red). In dat gebied leidde zijn partij in 1991 nog een verlies. Daarom denk ik dat Abdullah erg weinig te vrezen heeft van Anwar."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-