[an error occurred while processing this directive]
- 2004/08/01 MaleisiŽ goede grond voor biotechnologie en ICT?

In zijn verdere economische ontwikkeling kijkt MaleisiŽ vooral naar AustraliŽ. De Maleisische regering zoekt daarbij vooral samenwerking op het gebied van bio-technologie, maar hoopt ook talrijke Australische bedrijven uit de ICT-sector aan te trekken en daarmee zijn outsourcing-reputatie nog te benadrukken.

"Datuk Seri Rafidah Aziz, secretaris-generaal van de Maleisische minister van buitenlandse handel en industrie, stelt dat zijn land zijn rijke bronnen aan flora en zeeleven en meer dan twaalf grote gebieden voor biodiversiteit een attractieve locatie is voor Australische investeerders die hun activiteiten op het gebied van biotechnologie in het buitenland willen uitbreiden," meldt Mohd Kamel Othman van het Maleisische persbureau Bernama.

Aziz stelt volgens Othman dat Australische en Maleisische bedrijven op het gebied van voedsel- en landbouw-biotechnologie, biofarmacie, biodiagnostiek, industriŽle enzymes en bio-actieve onderdelen van gezondheidszorg. "Daarnaast wordt er ook gestreefd naar een samenwerking op het gebied van landbouw en landbouw-gebonden industrie," meldt Othman. "Er wordt gesteld dat er door de Australische expertise in de agro-industrie zeker mogelijkheden zijn voor samenwerking op het gebied van Maleisische en Australische bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in veetelt op grote schaal."

Dat geldt volgens de Maleisische regering trouwens ook voor de halal-vleesindustrie, de productie van vlees dat door moslims mag gegeten worden. "Beide regering zijn overeengekomen dat de private sectoren van beide landen zouden moeten samenwerken in de productie van marketing van halal-voeding, zowel locaal als internationaal," aldus Aziz.

Deze samenwerking zal volgens Aziz beide landen ten goede gekomen, aangezien de grote faam van MaleisiŽ op het gebied van de halal-certificatie complementair is met de sterkte van AustraliŽ op het gebied van wereldwijde marketing en de grote Australische veestapel.

Ook op het gebied van ICT worden Australische bedrijven aangemoedigd om hun activiteiten in de Multimedia Super Corridor (MSC) te ontwikkelen. De MSC is een gebied dat door de regering van MaleisiŽ gestimuleerd wordt om het land een vooraanstaande plaats te bezorgen in het informatie-tijdperk. De MSC is een gebied van vijftien op vijftig kilometer tussen de Petronas-torens en de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. Het gebied omvat ook de steden Putrajaya en Cyberjaya.

Othman stelt dat er in totaal 1.065 bedrijven de MSC-status gekregen hebben, waaronder ook vijftien Australische ondernemingen. Aziz stelde dat MaleisiŽ voor Australische bedrijven MaleisiŽ ook kunnen beschouwen als een gebied voor services en outsourcing. "Hij benadrukte dat MaleisiŽ een bijzonder belangrijk centrum wordt voor call- en datacentra en back office-operaties," aldus Othman.

De aantrekkelijkheid van MaleisiŽ op dat gebied moet volgens Aziz vooral gezocht worden in de multi-raciale samenleving van het land, gekoppeld aan de meertaligheid van de bevolking, de concurrentiŽle kostenstructuren en de beschikbaarheid van deskundig personeel. "Zo vestigde Dell er een call-centrum, BMW en de Hong Kong Bank richtten er data-centra op en de Standard Chartered Bank, DHL, Shell en Citibank ontplooiden er back office activiteiten," aldus Othman.

Aziz voegde er aan toe dat MaleisiŽ voor vreemde investeerders nog altijd een interessante belegging kan zijn. "Dit wordt aangetoond door het aantal buitenlandse projecten dat in de productie-sector van MaleisiŽ wordt goedgekeurd," benadrukte hij. Vorig jaar werden 587 projecten goedgekeurd met een totale investering ten belope van 4,1 miljard dollar. "Dat is een groei van 36,7 procent in vergelijking met het jaar voordien," aldus Othman.

Australische bedrijven worden ook aangemoedigd projecten op te starten in het Labuan International Offshore Financial Centre (IOFC). "Men probeert die investeerders aan te trekken door lage operationele kosten, een gemakkelijke bereikbaarheid, moderne infrastructuur, goedkope belastingtarieven en gegarandeerde contracten met andere landen," stelt Othman.

Het IOFC biedt een brede waaier aan financiŽle producten en diensten op het gebied van bank- en verzekeringsactiviteiten. Op dit ogenblik hebben 261 Australische bedrijven er zich gevestigd, zoals de Macquarie Bank, de National Australia Bank en de Allianz Australia Insurance.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2004
•  Links naar het nieuwsarchief
-