- 1999/08/03 Studenten protesteren met witte lintjes

De studenten van tientallen universiteiten en hogescholen in MaleisiŽ hebben maandag witte lintjes opgespeld uit protest tegen de universiteitswet uit 1971, die hun verbiedt politieke redevoeringen af te steken en oppositiebijeenkomsten bij te wonen.

Tot de actie was opgeroepen door de Maleisische Studentenraad, die is opgericht nadat premier Mahathir Mohamad in september zijn populaire vice-premier Anwar Ibrahim had ontslagen en aangeklaagd wegens seksuele misdragingen. Anwars arrestatie gaf aanleiding tot een reeks van protestdemonstraties in Kuala Lumpur en enkele tientallen studenten die daaraan hadden meegedaan zijn van de universiteit verwijderd.

"Er wordt geroepen om verandering, maar de regering wil het gewoon niet horen", zei Ahmad Zaki Yamami, een van de geschorste studenten. Minister-president Mahathir heeft de studenten onlangs opgeroepen zich op hun studie te concentreren en geen tijd te verdoen aan politieke bijeenkomsten. Zelf begaf de premier zich vervolgens op verkiezingspad - hoewel hij de datum van de verkiezingen nog steeds niet heeft bekendgemaakt.

Maleisische studenten die in het buitenland studeren, kunnen binnenkort bezoek verwachten van een van hun ministers. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Seri Syed Hamid Albar worden de studenten in het buitenland 'gehersenspoeld' door leden van de Maleisische oppositie die daar langskomen en een praatje houden. Als tegengif zullen ministers voortaan tijdens hun buitenlandse bezoeken wat tijd vrijmaken om de studenten voor te lichten over de geneugten van het regeringsbeleid.

De Maleisische media besteedden weinig aandacht aan het verkiezingsmanifest dat de Nationale Gerechtigheidspartij van Anwars echtgenote Azizah zaterdag presenteerde onder de titel Agenda voor verandering. De partij wil een einde maken aan een staatsbestel waarin een klein, select gezelschap de dienst uitmaakt en stelt een democratische regering zonder corruptie in het vooruitzicht.

Maar de oppositie krijgt geen kans haar denkbeelden bekend te maken via de staatsradio en -televisie. Volgens minister van Informatie Khalil Yaakob zullen de staatsmedia alleen programma's uitzenden over de regeringspartij van premier Mahathir, omdat het tenslotte de regering is die de staatsomroep bekostigt.

De regering heeft de media zondag opnieuw opgeroepen geen 'negatief' nieuws te publiceren. Ditmaal was het de regering vooral te doen om berichten over beroofde toeristen - de Maleisische toeristenindustrie heeft toch al te lijden onder de economische crisis in Oost-AziŽ.

De grote krant The Star lijkt zijn toevlucht te nemen tot het onbenulligste nieuws. Zoals over een golftoernooi, waarbij de organisatoren als hoofdprijs een jaarvoorraadje van de erectiepil Viagra hadden uitgeloofd.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1999
•  Links naar het nieuwsarchief