- 1999/02/05 MaleisiŽ heft verbod kapitaaluitvoer op

MaleisiŽ staat buitenlandse investeerders weer toe om hun kapitaal uit het land te halen. Hiervoor betalen zij nog wel een 'uitvoer-belasting' van 30 procent, maar investeerders hebben voor het eerst sinds 1 september 1998 weer een keus.

De instelling van kapitaalcontroles vijf maanden geleden maakte van MaleisiŽ de paria van de internationale financiŽle wereld. In de nasleep van de crisis in AziŽ en Rusland was het land niet bereid om binnenlands de rente te verhogen, om te voorkomen dat buitenlands kapitaal het land verliet. Het koos voor een andere, maar controversiŽle oplossing: het verbood de uitvoer van kapitaal. De nationale munt was van de ene dag op de andere niet meer vrij verhandelbaar op de financiŽle markten.

Het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) keurde het beleid van de Maleisische premier Mahathir af. Ook de financiŽle markten namen afstand. MaleisiŽ werd uit de toonaangevende Morgan Stanley Capital International indexen gegooid. De kredietwaardigheid van het land viel naar een niveau van 'bijna waardeloos'.

Toch was er ook waardering voor het land. De invloedrijke Amerikaanse econoom Paul Krugman riep crisislanden als MaleisiŽ op om te experimenteren met alternatieven voor de traditionele IMF-aanpak. "De IMF-aanpak werkt niet en daarom is het tijd om 'radicaal'-andere wegen te bewandelen", aldus de Amerikaan.

De kapitaalcontroles hebben echter niet voorkomen dat MaleisiŽ met een economische crisis werd geconfronteerd. In 1998 kromp de economie met 6 procent. De aandelenbeurs in Kuala Lumpur, de hoofdstad, trok zich hiervan niets aan en de toonaangevende Maleisische aandelenindex steeg met 135 procent. Het gevaar van een devaluatie van de nationale munt was ineens geweken, terwijl het buitenlandse kapitaal het land niet uitkon. Binnenlandse beleggers grepen hun kans.

Bankanalisten stellen vast dat buitenlandse beleggers door de kapitaalcontroles tot bezinning zijn gekomen. Nu de controles langszaam worden afgeschaft willen zij niet eens het land uit. MaleisiŽ heft een belasting van 30 procent op kapitaal dat voor 31 maart het land verlaat. Na deze datum zakt het tarief naar 20 procent. Na 30 mei valt het tarief naar 10 procent om na 31 augustus helemaal te verdwijnen.

"De vooruitzichten voor MaleisiŽ zijn niet slechter dan die van de buurlanden", denkt Diederik Sluijs, econoom van ABN Amro. Hij verwacht daarom geen grote kapitaalvlucht uit het land.

De belangrijkste kritiek op het beleid van de Maleisische premier Mahathir betreft niet de economie. Slechts kort na de invoering van de kapitaalcontroles liet hij zijn minister van FinanciŽn Anwar Ibrahim arresteren. Anwar werd niet aangeklaagd vanwege zijn falen als minister, maar vanwege vermeende sodomie. Hierover zij Paul Krugman vorig jaar: "Mijn advies voor kapitaalcontroles werd uitgevoerd door iemand die daarna meteen zijn minister van financiŽn in de bak gooide. Niet bepaald een voorbeeld dat veel navolging verdiend."
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1999
•  Links naar het nieuwsarchief