- 1998/11/02 Spanning Maleisië voor proces Anwar

In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur is de spanning te snijden nu vandaag het proces begint tegen de voormalige vice-premier en minister van financiën Anwar Ibrahim.

Anwar werd in september door premier Mahathir Mohamad ontslagen en vervolgens opgepakt wegens beschuldiging van corruptie en homoseksuele praktijken. Anwar meent dat zijn berechting op politieke gronden gebeurt. Zijn aanhangers gaan geregeld de straat op om zijn vrijlating te eisen. Het verzoek van zijn advocaten voor vrijlating op borgtocht heeft niets opgeleverd.

Het proces dat vandaag begint verdeeld het land in voor en tegenstanders van Anwar, maar gaat formeel over de corruptie. De ex-minister wordt onder meer beschuldigd van omkoping. Ook zou hij politie-onderzoek naar zijn vermeende homoseksualiteit hebben tegengehouden. In de islamitische staat Maleisië is homoseksualiteit strafbaar.

De beschuldigingen komen voor een deel voort uit publicatie van het boek 'Vijftig redenen waarom Anwar geen premier mag worden', geschreven door een voormalig sportjournalist van een schandaalblad. Daarin wordt Anwar, een conservatieve moslim die getrouwd is en zes kinderen heeft, beticht van buitenechtelijke bi-seksuele affaires en omkoperij. De Maleisische politie neemt de beschuldigingen serieus. Anwars adocaten probeerden vrijdag nog tevergeefs om hem op borgtocht vrij te krijgen. Bij een eerder verzoek op 5 oktober, weigerde rechter Augustine Paul, die de rechtzaak vandaag ook zal leiden, dat ook al. De rechter zei dat Anwars advocaten niet hadden bewezen dat hij zich niet zou onderhouden met getuigen als hij zou worden vrijgelaten.

De 51-jarige Anwar gold lange tijd als de kroonprins van Mahathir, maar verschilde steeds vaker met de premier van mening over het beleid. De minister van financiën was er zeer op tegen meer geld in omloop te brengen en de overheidsuitgaven te verhogen om de financiële crisis en haar sociale gevolgen te bestrijden. Hij wilde het kapitaalverkeer en de wisselkoersen vrijlaten. Maar de 73-jarige premier Mahathir, die de schuld van de crisis afwentelt op 'westerse speculanten', kondigde beperkingen af op het kapitaalverkeer.

Premier Mahathir, al zeventien jaar aan de macht in Maleisië, zegt nu dat de beschuldigingen voor immoreel gedrag laten zien dat zijn voormalig beschermeling niet geschikt is hem op te volgen. Anwar ontkent schuldig te zijn aan homoseksuele praktijken en corruptie, en zegt dat zijn arrestatie op 20 september politieke redenen had. De populaire moslim-politicus beschouwt de rechtszaak als een complot van de regering om hem monddood te maken en te voorkomen dat hij stappen onderneemt tegen de corruptie.

Ook zou de politie hem in de cel hebben mishandeld. Toen Anwar aan de rechter werd voorgeleid liet hij zien dat hij bont en blauw was geslagen.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1998
•  Links naar het nieuwsarchief