- 1998/04/27 MaleisiŽrs bewerkten drinkwater vluchtelingen

In MaleisiŽ zijn vluchtelingen en illegale gastarbeiders, die zijn ondergebracht in kampen, doelbewust vergiftigd met gif in het drinkwater en in het voedsel. Het doel van de Maleisische autoriteiten was de geÔnterneerden - vooral IndonesiŽrs - te verzwakken om zo deportatie naar het thuisland makkelijker te maken.

De opstanden onder de kampbewoners die volgden toen de deportaties begonnen, werden wreed onderdrukt. De leiders werden neergeschoten, anderen werden gemarteld, geslagen en bestolen. Dat meldde de Britse zondags-kwaliteitskrant The Observer gisteren.

Een ooggetuige, een 23 jaar oude bouwvakker, deed na zijn deportatie zijn verhaal over de gruwelijke behandeling. In het kamp Macap Umbo, vlak bij de haven van Malakka, vielen op 26 maart plotseling mensen neer nadat ze van het net gebrachte water hadden gedronken. "Op verschillende afdelingen spuugden mensen bloed. We begrepen dat de bewakers ons aan het vergiftigen waren. Rellen braken uit. De politie probeerde de opstand tevergeefs met traangasaanvallen te beteugelen, tot 1800 politiemensen bewapend met helmen, geweren en zwepen het kamp omsingelden. In het blok met Atjeh'ers (IndonesiŽrs uit een rebellerende provincie op Sumatra) schoot de politie de leider neer. Een vriend van hem sloeg de agent met een blok hout en werd neergeschoten, en dat gebeurde ook met een derde. De politie voerde acht Atjeh'ers af. Niemand heeft ze teruggezien."

Twee dagen later moesten de 2080 migranten het kamp verlaten. De getuige, die uit angst voor vergelding anoniem wil blijven, vertelt hoe de politie iedereen sloeg en alle bezittingen in beslag nam. "Ik zag hoe bij een man zijn been werd gebroken. Ook gooide de politie een ander, die ze ervan verdachten leider te zijn, kokend water in het gezicht."

Uit verschillende andere kampen worden soortgelijke berichten gemeld. De vergiftigingen zijn, volgens The Observer, geen incident, maar maken deel uit van een landelijke strategie. Het middel dat in het eten en drinken werd gedaan, zou neerkomen op een grote dosis kalmeringsmiddel.

Volgens officiŽle berichten zijn de gedetineerden begonnen met het gebruik van geweld. De politie zou uit zelfverdediging gehandeld hebben. Premier Mahathir Mahamad van MaleisiŽ verdedigde vorige week tegenover de pers het recht van de politie op "gewapende criminelen" te schieten. Een foto die door een journalist in het Semenyihkamp was gemaakt laat zien dat de gedode gevangenen waren vastgebonden en dus in koelen bloede zijn neergeschoten.

MaleisiŽ wilde de 17.000 illegale IndonesiŽrs die sinds begin dit jaar in kampen verblijven kwijt vanwege de economische crisis in het land. Naast de duizenden illegale gastarbeiders, die jarenlang welkom waren in het land, zijn de afgelopen tijd veel Atjeh'ers de repressie ontvlucht. Vooral zij bieden hevig weerstand tegen uitzetting. De grootscheepse deportaties moeten ruimte maken in de kampen voor andere illegale immigranten die door politie en marine worden opgebracht.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1998
•  Links naar het nieuwsarchief