- 1997/09/29 Smog eist weer nieuwe slachtoffers in AziŽ

De smog die een groot deel van Zuidoost-AziŽ bedekt, heeft het afgelopen weekeinde opnieuw slachtoffers geŽist.

Door het slechte zicht kwamen vrijdag twee vrachtschepen in de Straat van Malakka met elkaar in aanvaring. Slechts vijf van de 33 bemanningsleden werden gered. Een van de schepen, geregistreerd in Madras in India, zonk onmiddellijk na de botsing.

Zoekacties naar de 28 vermiste opvarenden hebben nog geen resultaat opgeleverd. Volgens een functionaris van een maritieme reddingsorganisatie in Kuala Lumpur ontstond de aanvaring "door de nevel" op zee als gevolg van de bosbranden in IndonesiŽ.

In de Indonesische provincie Riau op Midden-Sumatra overleden zaterdag twee mensen aan de gevolgen van ademhalingsproblemen nadat zij langdurig rook hadden ingeademd. De autoriteiten zeggen dat er inmiddels 32.000 mensen zijn behandeld wegens problemen met de ademhaling.

Het vliegveld van Medan op Noord-Sumatra, waar vrijdag 234 mensen omkwamen bij de vliegramp met de Indonesische Airbus, is inmiddels weer geopend. Negen andere luchthavens blijven gesloten.

Vliegtuigspecialisten blijven op de plek des onheils zoeken naar de zwarte doos met de vluchtgegevens van het neergestorte toestel.

Het ongeluk is in verband gebracht met de smog. De piloot van het Garuda-vliegtuig zou kort voor het ongeluk hebben gemeld dat hij weinig kon zien door de rook in het gebied. Maar een luchtvaartfunctionaris in Medan vond het te vroeg om daar nu al conclusies uit te trekken.

De Indonesische president Soeharto gaf gisteren opdracht een collectieve begrafenis te organiseren voor de niet-geÔndentificeerde slachtoffers van de ramp. Reddingswerkers wisten inmiddels de stoffelijke resten van 213 mensen uit de wrakstukken te halen. Van hen zijn er nog maar enkelen tientallen geÔdentificeerd.

De niet-geidentificeerden zullen vandaag ter aarde worden besteld in het district Sibolangit, niet ver van de plaats van het ongeluk. Onder de slachtoffers waren achttien buitenlanders, onder wie twee Nederlandse paters. Het zijn Paul Sterk, algemeen overste van de broedercongregatie O.L. Vrouw van Zeven Smarten, en pater Jan Bouw. De overigen kwamen uit IndonesiŽ.

Boven het noorden van Maleisie lijkt de smogdeken enigszins op te trekken. Een aantal vliegvelden dat zaterdag nog werd gesloten, kon gisteren weer open. Ook op Maleisische deel van Borneo, is enige verbetering merkbaar.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1997
•  Links naar het nieuwsarchief