- 1997/07/15 Ook MaleisiŽ maakt munt los van dollar

Na Thailand en de Filippijnen heeft gisteren ook MaleisiŽ de koppeling van zijn valuta, de ringgit, tegenover de Amerikaanse dollar losgelaten. Dit heeft de Maleisische minister van FinanciŽn, Anwar Ibrahim, vannacht gezegd. Ibrahim haalde fel uit naar 'speculanten' die volgens hem samenspannen tegen de Aziatische munten. Hij toonde zich bezorgd over de gevolgen van de valutaspeculaties voor "de openheid van de Aziatische economieŽn en het liberale klimaat."

Op 2 juli liet Thailand de baht zweven na een maandenlange golf van speculatie, waarna de munt met bijna een kwart in waarde daalde. De Filippijnen gingen afgelopen vrijdag over tot het laten zweven van de peso, waarna de munt bijna 14 procent in koers viel.

In Zuidoost-AziŽ woedt al enige tijd een gevecht tussen de financiŽle markten en de autoriteiten, met de munten als inzet. Thailand werd als eerste belaagd, omdat de combinatie van hoge buitenlandse financiŽle verplichtingen en een bankencrisis binnen de grenzen door de valutahandel niet langer werd vertrouwd. De onrust sloeg vervolgens over naar de Filippijnen en bedreigt nu andere landen in de regio.

Morgen bezoekt de Thaise minister van FinanciŽn, Thanon Bidaya, Japan, naar verluidt om te praten over een financiŽle buffer voor Thailand. De Japanse minister van FinanciŽn zei dat Japan alleen zal inspringen in coŲrdinatie met het Internationale Monetaire Fonds. In Thailand zelf circuleert een bedrag van 20 miljard dollar dat nodig zou zijn om Thailand te helpen aan zijn korte-termijnverplichtingen te voldoen.

In Kuala Lumpur stabiliseerde de Maleisische ringgit vanmorgen op 2,55 ringgit per dollar. Eerder was de munt verzwakt tot 2,57 ringgit per dollar, de laagste koers in bijna drie jaar. Ondanks het risico dat de Bank Negara, de centrale bank van MaleisiŽ, met interventies ingrijpt om de koers van de ringgit te steunen, verwachtten handelaren vanmorgen dat de munt op korte termijn tot 2,6 per dollar kan dalen. De daling, met enkele procenten, is overigens bescheiden vergeleken met de koersval van de baht en de peso.

MaleisiŽ besteedde de afgelopen maanden naar schatting twee miljard dollar aan steunaankopen op de valutamarkt om de ringgit te sterken. De valutareserves van de centrale bank zijn, met 70 miljard dollar, ruim. Waarnemers zeiden vanmorgen dat de beslissing de ringgit te laten zweven mede is ingegeven door de koersdalingen van peso en baht. MaleisiŽ zou op de regionale en wereldmarkt aan concurrentiekracht verliezen als het de ringgit hoog zou houden.

De Indonesische roepia is een van de munten in de regio die tot nu toe gespaard is gebleven van valuta-onrust, mede omdat IndonesiŽ al geen starre koppeling van de munt aan de dollar hanteerde, maar de roepia binnen een bandbreedte liet zweven. Op de valutamarkt leeft echter de verwachting dat, als de handel klaar is met MaleisiŽ, de roepia onder druk kan komen.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1997
•  Links naar het nieuwsarchief