- 2007/06/06 Politieke tegenstander kapot geprocedeerd

Een half jaar geleden had bijna niemand gehoord van de politicus Tang Liang Hong. Zelfs in zijn woonplaats Singapore was de advocaat van Chinese afkomst tamelijk onbekend toen hij zich bij de parlementsverkiezingen van 2 januari kandidaat stelde voor de oppositie.

Maar na zijn veroordeling tot een recordschadevergoeding is Tang uitgegroeid tot een beroemdheid. De underdog, die het vanuit zijn ballingsoord moest opnemen tegen het hele politieke establishment van de autoritaire stadstaat, werd een martelaar voor de democratie. Tang was de zoveelste politicus van de oppositie die door de autoriteiten werd kapot geprocedeerd.

De breedsprakige advocaat, die in de jaren zestig danser en choreograaf was, leek een ongevaarlijke tegenstander. Maar hij had de 'pech' dat zijn Arbeiderspartij het bij de verkiezingen goed leek te doen in een district waar vijf zetels te verdienen waren.

Goh Chok Tong, die als premier voor het eerst meedeed aan de verkiezingen, streefde naar een indrukwekkende uitslag. Tang werd het mikpunt van felle kritiek van regeringszijde. Hij verweerde zich door de hoogste politieke leiders uit te maken voor 'leugenaars'.

Dat kwam Tang te staan op een aanklacht wegens laster, die werd ingediend door maar liefst twaalf leiders van de Partij voor Volksactie (PAP). Hoewel de verkiezingen een doorslaand succes werden voor de PAP, die al vanaf de onafhankelijkheid in 1965 aan het bewind is, werd er verbeten doorgeprocedeerd.

Na zijn verkiezingsnederlaag raakte Tang in paniek. Hij vluchtte via MaleisiŽ naar Londen, waar hij een populaire gast in praatprogramma's werd.

Vorige week werd hij veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 8,08 miljoen Singaporaanse dollar (elf miljoen gulden). In plaats van kritische commentaren over karaktermoord op een politieke tegenstander verschenen in de kranten dodelijk ernstige beschouwingen over het internationale niveau van schadevergoedingen: "Blijven we bij vergeleken bij de Verenigde Staten?"

Singapore is slechts een stipje op de kaart. Maar het legt meer gewicht in de schaal dan zijn omvang doet vermoeden, omdat veel grotere landen in de omgeving het beschouwen als een modelstaat. China, bijvoorbeeld, voelt veel voor het systeem waarin een bloeiende markteconomie gepaard gaat met een strenge politieke controle.

Singapore prijst zichzelf aan als ideaal ontwikkelingsmodel. De leiders zijn trots op het economische succes, dat in hun ogen te danken is aan een combinatie van politieke stabiliteit en economische vrijheid. Dat individuele rechten worden opgeofferd aan algemene waarden, vinden zij geen te hoge prijs. Zij bepalen immers zelf de inhoud van die algemene waarden.

Dat leidt van tijd tot tijd wel tot aanvaringen met het Westen over het toepassen van lijfstraffen en het pesten van de oppositie. Maar over het algemeen zijn de betrekkingen redelijk, niet in de laatste plaats doordat ruim tweeduizend multinationals hun regionaal hoofdkwartier in Singapore hebben gevestigd.

Hun investeringen zijn een belangrijke motor voor economische groei. Daarom werpen de politieke leiders zich op als bewakers van de politieke rust. De prominentste is nog steeds Lee Kuan Yew, de stichter van de stadstaat, die het premierschap enkele jaren geleden heeft overgedaan aan Goh Chok Tong.

Lee voert de titel van senior minister en is een geziene gast op internationale conferenties. In menige toespraak betoogt hij dat een enigszins autoritair bewind ideaal is voor economische vooruitgang en dat de decadente vrijheden in het Westen veel te ver zijn doorgeschoten.

Vandaag spreekt Lee in het Noordwijkse Huis ter Duin een uitgelezen gezelschap internationale bankiers toe. Door zijn internationale verplichtingen - Lee is al de hele week in Europa - moet hij echter een interessante bijeenkomst thuis missen: in Singapore wordt momenteel een 'Internationale Conferentie over Denken' gehouden, omdat de regering ontevreden is over het niveau van de academici in Singapore. Die kunnen wel rijtjes opzeggen, maar schieten tekort in het oplossen van problemen.

Lee vroeg zich enkele jaren geleden al af waarom zo veel hoog opgeleiden Singapore verruilden voor het Westen. Goh roept al een half jaar dat het niet snor zit met de creativiteit in zijn land. "Om ook in de toekomst succesvol te blijven, moeten de scholen vernuftig denkende burgers afleveren, die in staat zijn goede beslissingen te nemen en Singapore springlevend te houden."

Goh denkt dat de vonk van creativiteit heel goed kan overslaan in een Singapore dat meer weg heeft van een glazen stolp dan van een smeltkroes die borrelt van het intellectuele debat. Hij gelooft niet dat de westerse manier van kritiek leveren relevant is voor het nieuwe denken dat hij bij zijn onderdanen wil stimuleren.

Goh en zijn politieke mentor Lee Kuan Yew zijn niet zo zeer op zoek naar onafhankelijke geesten als wel naar 'betrokken burgers die goede beslissingen nemen'. Of het ťťn te scheiden is van het ander moet de toekomst leren. Maar zolang Goh en Lee overtuigd zijn van hun gelijk, zullen critici als Tang op hun qui-vive moeten blijven.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1997
•  Links naar het nieuwsarchief