- 1996/09/13 Lee's 'aanzoek' valt bij Maleisië in slechte aarde

Het idee van oud-premier Lee Kuan Yew, Singapore's eminence grise, om zijn stadstaat te fuseren met Maleisië is uitgelopen op een onverkwikkelijke burenruzie. Samengaan lijkt verder weg dan ooit nu Maleisië zich diep beledigd voelt omdat er woorden als racisme zijn gevallen.

Van Lee Kuan Yew, de autoritaire vader des vaderlands, is bekend dat hij zich zorgen maakt om het voortbestaan van zijn stadstaat. In zijn hart vreest hij dat Singapore met nog geen drie miljoen inwoners op lange termijn niet levensvatbaar zal blijken als zelfstandige natie.

Daarom vond Lee, die in 1990 na 25 jaar het premierschap overdeed aan Goh Chok Tong maar als senior minister achter de schermen doorslaggevende invloed blijft uitoefenen, het dienstig zich nog eens te bezinnen op zijn grootste politieke wapenfeit: het vertrek van Singapore uit de Maleisische federatie in 1965. Hij opperde deze gedachte tijdens een diner, maar koppelde er gelijk de voorwaarde aan vast dat het buurland zijn beleid van positieve discriminatie voor de Maleise bevolkingsgroep afschaft.

In plaats van zich vereerd te voelen over het aanzoek, viel Kuala Lumpur over de huwelijkse voorwaarden. Premier Mahathir Muhammad kent Lee nog heel goed van de ruzies die ze dertig jaar geleden al maakten in het toenmalige parlement. Lee kwam destijds op voor de achtergestelde Chinese bevolkingsgroep.

Het leek alsof de tijd had stilgestaan. Mahathir noemde Lee's voorwaarde een belediging en deze week ging er een officieel protest van Kuala Lumpur naar Singapore. Maleisië vermoedt dat Lee met schokeffecten de leegloop in zijn partij probeert te keren vóór de verkiezingen, die mogelijk nog dit najaar worden gehouden. De aanhang van de regeringspartij is sinds begin jaren zestig gedaald van ruim driekwart naar iets meer dan de helft.

De positieve discriminatie in Maleisië is voor Singapore een gevoelige kwestie. Maleiers maken 59 procent van de bijna 20 miljoen inwoners uit en trekken ook politiek aan de touwtjes, maar de Chinezen (ruim 30 procent) hebben de economische macht. Volgens Mahathir is dat een erfenis van het kolonialisme. De Britten zouden de Chinezen hebben bevoordeeld en daarom genieten Maleiers voorrang in het onderwijs en de ambtenarij en bij de toekenning van lucratieve overheidscontracten.

De Singaporezen zijn voor driekwart Chinees. De 15 procent Maleiers vinden dat ze worden achtergesteld, maar de regering ontkent dit in alle toonaarden. Desalniettemin telt de stad bitter weinig Maleiers in hoge functies.

Kuala Lumpur had gehoopt dat met het vertrek van de scherpe premier Lee de onderlinge verstandhouding zou verbeteren. Maar het komt geleidelijk aan tot de overtuiging dat Lee's opvolgers een zelfde minachting aan de dag leggen voor het islamitische buurland. Het ergert zich aan de voorspelling van premier Goh dat Singapore wordt overgeleverd aan de grillen van Maleisië als de inwoners niet harder werken. Hij wilde zijn volk ervan doordringen dat het kwetsbaar is in een klein land. Maar Maleisië is ervan overtuigd dat het als boeman wordt gebruikt om de oude aanhangers van Lee weer terug te drijven in zijn armen.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1996
•  Links naar het nieuwsarchief