- 1994/10/19 MaleisiŽ sleurt de bloem der natie uit de disco

In uitdagende hotpants met bijpassend topje danst de 17-jarige Suzy Ibrahim Mustafa giechelend met haar vriendinnen op Madonna's Material Girl. Het is zaterdagnacht half een. Plotseling stopt de muziek en gaan de lichten aan in de disco in Kuala Lumpur. Veertig man van de Maleisische politie komen binnenstormen.

Een inspecteur klimt achter de microfoon van de disc jockey en ontbiedt alle meisjes op de dansvloer. "Als iedereen meewerkt, zijn we zo klaar", zegt hij vaderlijk. Als schapen staan de meisjes in het felle neonlicht op elkaar gepakt. Vrouwelijke politieagenten doorzoeken tasjes en controleren de identiteitsbewijzen. Veertien meisjes, waaronder Suzy, worden in een gereedstaande politiewagen geladen.

Op het bureau worden de meisjes op een rij gezet. De commissaris loopt erlangs of hij zijn troepen inspecteert. "Kijk toch eens hoe jullie erbij lopen", zegt hij. "Het is een schande, zo groeien jullie op voor galg en rad. Jullie zijn de bloem der natie, gedraag je daar dan ook naar! Ik zal jullie ouders op de hoogte moeten stellen van jullie gedrag, zodat zij jullie weer in het gareel krijgen."

Een half uur later arriveren de eerste ouders met slaperige ogen op het politiebureau. Suzy's vader kan haar pas de volgende ochtend komen oppikken, op weg naar zijn werk. Ze zit in een hoekje zacht te huilen.

MaleisiŽ treedt hard op tegen de boh-sia-meisjes. Boh-sia betekent 'geen geluid': de meisjes sluipen geruisloos weg uit de ouderlijke woning als de rest van de familie al in bed ligt. Wie boh-sia-meisjes zegt, denkt aan tienerzwangerschappen en prostitutie en andere vormen van promiscuÔteit.

In heel MaleisiŽ zijn de laatste tijd razzia's gehouden in discotheken, honderden meisjes zijn opgepakt. Het politie-optreden wordt gezien als ondersteuning van een wetsvoorstel van de Maleisische minister van Nationale Eenheid en Sociale Ontwikkeling, Datuk Napsiah Omar, die een avondklok wil instellen voor jongeren van onder de achttien. Tussen middernacht en vijf uur 's ochtends mogen die straks de deur niet meer uit zonder met redenen omklede schriftelijke toestemming van hun ouders.

Een van de vaders die een dochter komen afhalen van het politiebureau is wel blij met dat plan. "Kinderen onder de achttien hoeven zo laat toch niet meer op straat te zijn? Ik ben blij met de avondklok, want dan hoef ik tenminste niet van die moeilijke discussies te houden met mijn dochter." Een moeder die twee tienerdochters komt halen is het daar niet mee eens: "We leven toch niet meer in de middeleeuwen? Met dit soort maatregelen jaag je de jongeren alleen maar in het harnas tegen het establishment."

Politieke waarnemers in MaleisiŽ brengen de maatregelen tegen losbandigheid onder jongeren in verband met de komende verkiezingen, die naar verwachting binnenkort zullen worden aangekondigd. In de campagne zal de handhaving van zedelijke normen en waarden centraal staan, naast veiligheid, corruptiebestrijding en de economische ontwikkeling van het land.

De problemen waarmee de economische ontwikkeling gepaard gaat worden daarom nu letterlijk van straat gehaald: alle druggebruikers in de wijk Chow Kit in Kuala Lumpur zijn onlangs opgepakt en in afkickcentra opgesloten, en de politie deed invallen in karaokebars, die vaak als bordeel bekendstaan.

De regering van premier Mahathir Mohamad wil met deze acties niet alleen haar eigen imago oppoetsen, ze wil tevens de wind uit de zeilen nemen van een van de belangrijkste oppositiepartijen, de conservatief islamitische PAS. Die partij, die de meerderheid geniet in de deelstaat Kelantan, laat geen gelegenheid voorbij gaan om te wijzen op de zedenverwildering die de snelle economische groei van MaleisiŽ met zich meebrengt. De sekte Al Arqam, die met dezelfde boodschap grote aanhang verwierf onder arme boeren en intellectuelen, werd vorige maand verboden en daarmee geheel buiten spel gezet.

Het jongerenprobleem is in MaleisiŽ niet groter dan in andere landen die een snelle ontwikkeling doormaken. Veel jongeren hebben moeite de veranderingen bij te benen. Op school en via radio en tv wordt hen voorgehouden dat zij de leiders van de toekomst zijn en de verwachtingen van hun ouders moeten inlossen. Er wordt van hen verwacht dat zij na school extra lessen nemen om zich nog beter voor te bereiden op hun toekomstige verantwoordelijkheden. Er blijft weinig tijd over voor ontspanning.

Daarnaast heeft een recent onderzoek in Kuala Lumpur aangetoond dat ouders gemiddeld slechts een half uur per week met hun kinderen besteden. De rest van de tijd wordt er gewerkt. Volgens een door Kentucky Fried Chicken gesponsord seminar moeten ouders meer liefde tonen voor hun kinderen en meer rekening houden met hun gevoelens, zodat ze minder snel de straat of de disco opzoeken om stoom af te blazen.

Het Departement van Religieuze Zaken daarentegen ondersteunt het uitgaansverbod van ganser harte. Volgens een hoge ambtenaar mogen meisjes zich helemaal niet zonder geldige reden buitenshuis bevinden. "Zo staat het in de Koran. Meisjes mogen 's avonds alleen het huis uit als zij worden begeleid door iemand met wie ze niet kunnen trouwen."

Veel jongeren halen hun schouders op. Ze moeten wel meebouwen aan een welvarende samenleving, maar van de bijbehorende luxe mogen zij niet genieten. "Wij zijn een MTV-generatie zonder MTV, met niet-begrijpende ouders die het liefst hun eigen opvoeding uit de kampong willen doorgeven" zegt Choong, die zijn vriendinnetje heeft zien afvoeren door de politie.

Een week na haar bezoek aan het politiebureau staat Suzy weer te swingen in de disco. Op de vraag hoe ze het huis uit heeft weten te komen, antwoordt ze lachend: "Boh-sia".
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1994
•  Links naar het nieuwsarchief