- 1993/01/19 Maleisische sultans verwerpen voorstel dat hen slecht uitkwam

De Maleisische sultans hebben gisteren hun tanden laten zien. Nog voor het parlement dezer dagen over een wetsvoorstel stemt, waarin de onschendbaarheid van de koninklijke families wordt opgeheven, besloten de sultans in een spoedvergadering dat zij dit voorstel verwerpen.

Dat recht hebben de sultans, zeer tegen de zin van veel MaleisiŽrs die zich groen en geel ergeren aan de misdaden en uitspattingen van de koninklijke families. De Raad van Regeerders, en daarin zitten de sultans zelf, heeft het laatste woord als het om een wijziging van de grondwet gaat. De halsstarrige houding van de sultans brengt MaleisiŽ in een constitutionele crisis. De Maleisische premier Mahathir Mohamad zei gisteren dat het besluit van de sultans 'de deur dicht doet'. Hij ziet, na vele onderhandelingen in de afgelopen weken, geen enkel nut in nieuwe gesprekken met de vorsten.

De sultan van Johor, wiens vele misdaden de aanleiding vormde voor de radicale wetswijziging, was gisteren opgelucht. Hij stapte uit zijn limousine, stak zijn duimen in de lucht en zei tegen de aanwezige journalisten dat hij 'God dankte'.

Sultan Mahmood Iskander Ibni AlMarhum Sultan Ismail heeft alle reden om blij te zijn. Even hing hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd. De vorst wordt verdacht van moord en mishandelingen. In de afgelopen maanden zijn volgens een parlementslid zeker 23 misdaden van de sultan van Johor aan het licht gekomen. Maar ook de acht andere sultans van MaleisiŽ worden beschuldigd van verkwisting van grote sommen overheidsgeld en vernederende behandeling van hun onderdanen.

De koninklijke crisis houdt de gemoederen in MaleisiŽ al maanden bezig. De affaire die leidde tot de wetswijziging speelde zich vorige maand af toen de sultan van Johor een hockeycoach mishandelde die kritiek had op zijn besluit alle hockeyteams van Johor uit de competitie terug te trekken. De sultan was beledigd over de straf die een Maleisisch 'tuchtcollege' uitdeelde aan zijn zoon, die tijdens een wedstrijd met de keeper van de tegenpartij op de vuist ging. Hij werd van het veld gestuurd en voor de rest van de competitie geschorst.

De sultans, die altijd op een hoog voetstuk hebben gestaan, zijn niet geheel ongevoelig voor hun slechte reputatie. Zij gaven gisteren in een verklaring toe dat ze zich aan de rechtsregels van het land dienen te houden.

De Raad van Regeerders hopen het tij nog te keren met het voorstel dat er uit hun midden een adviesraad wordt samengesteld die moet beslissen over eventuele verwijdering van een monarch waartegen justitie een strafzaak wil beginnen. In dat geval zijn de dagen van de sultan van Johor misschien toch geteld.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1993
•  Links naar het nieuwsarchief