- 1992/12/31 Wij, die nog minder zijn dan het stof onder uw voetzolen

MaleisiŽ kampt met een koninklijke crisis waarbij de malaise van het Britse vorstenhuis in het niet valt. De sultan van het zuidelijkste staatje, Johor, heeft zich met zijn zoon zo misdadig gedragen dat de regering van premier Mahathir Mohammed zich gedwongen voelt de onschendbaarheid van alle negen sultans op te heffen.

De regering houdt half januari een speciale zitting om over een grondwetswijzing te debatteren. Haalt de wetswijziging het, dan zal sultan Mahmood Iskander Ibni Al-Marhum Sultan Ismail als eerste voor de rechter moeten verschijnen. Tegen de sultan is een aanklacht ingediend door hockeycoach Douglas Gomez, die in november door de sultan zo werd mishandeld dat hij in het ziekenhuis belandde.

Sultan Mahmood Iskander was zwaar beledigd over de kritiek die de coach had durven uiten op zijn beslissing alle hockeyteams van Johor uit de landelijke competitie terug te trekken na een ernstige dwaling van zijn zoon op het veld. Zoonlief had tijdens een wedstrijd de keeper van de tegenpartij aangevallen, waarna hij van het veld werd gestuurd en voor vijf jaar geschorst. De sultan was razend over deze beslissing en uit wraak verbood hij alle hockeyteams van Johor aan de competitie mee te doen.

De hockeycoach die zich over de onredelijke beslissing beklaagde, werd op het paleis ontboden, waar hij, zoals hij later aan de politie vertelde, een lezing kreeg over hoe een onderdaan zich tegenover een sultan hoort te gedragen en hoe hij om vergiffenis moest vragen. Vervolgens werd hij door de sultan persoonlijk 'gestraft'.

De mishandeling van de hockeycoach staat niet op zichzelf. In toenemende mate ergeren de MaleisiŽrs zich aan de spilzucht van de negen koninklijke families, die zich stierlijk vervelen. Sinds de onafhankelijkheid in 1957 is MaleisiŽ in razend tempo een welvarend land geworden met een economische groei van acht procent per jaar. De regering spoort de bevolking aan harder te werken om in de concurrentiestrijd met de buurlanden, die economisch al even snel groeien, bij te blijven. De gewone MaleisiŽr ergert zich daarom groen en geel aan het luxe leventje van de sultans, die tot de rijkste mensen van de wereld behoren.

Na de aanklacht van de hockeycoach staat MaleisiŽ op zijn kop. De media, die altijd uit eerbied moesten zwijgen over de uitspattingen van de sultans, kunnen het nieuws nauwelijks bijbenen. Nu zelfs de regering aankondigt dat er paal en perk gesteld moet worden aan de koninklijke families, voelt de pers zich vrij om flink uit te pakken. Iedere dag komt er wel een nieuw schandaal aan het licht.

Het grootste probleem voor de sultans is dat zij sinds de onafhankelijkheid alle macht moesten overdragen aan de federale regering. De Britten hadden bij hun overdracht de sultans zo ver gekregen dat zij genoegen namen met een Raad van Regeerders, die de schijn hoog moest houden dat de sultans nog iets in de melk te brokkelen hebben. De sultans kregen een laatste stem in de goedkeuring van grondwetswijzigingen en kiezen uit hun midden een koning die voor vijf jaar de kroon mag dragen.

Sommige sultans zouden het liefst willen terugkeren naar de tijden van voor de kolonialisatie, toen het volk zich in geen geval tegen de vorst mocht keren. Zoals de huidige koning van MaleisiŽ, sultan Azian Shah van de staat Perak, die van iedere bezoeker nog altijd nederigheid eist. Volgens zijn hofregels moet iedere gast op hem toe treden met de volzin: "Wij die nog minder zijn dan het stof onder de voetzolen van de meest verheven, schitterende majesteit, die het hoogste is in ons land."

De verouderde koninklijke etiquette kunnen de MaleisiŽrs nog wel door de vingers zien, maar erger zijn de herhaaldelijke mishandelingen en zelfs moord die de koninklijke familie van Johor heeft begaan. Vooral de sultan, Mahmood Iskander, heeft een lang strafblad, maar hij heeft nog geen dag in de cel hoeven te zitten, omdat hij onschendbaar is.

Mahmood staat bekend als een driftig mannetje, dat de MaleisiŽrs zijn hele leven al schrik aanjaagt. In zijn jonge jaren gedroeg hij zich als een playboy, scheurde het liefst in dure Porsches rond en speelde krijgertje in de lucht. Vanuit zijn helikopter schoot hij eigenhandig een man neer, die hij aanzag voor smokkelaar. Dat ging zelfs zijn vader te ver. De sultan zorgde dat zijn zoon niet in de cel belandde, maar als straf onttroonde hij zijn moorddadige zoon. Hij kon niet veel anders, want Mahmood had een reeks onverkwikkelijke zaken op zijn naam staan. Zo sloot hij ooit een politieman in een hondenkennel op, die brutaal tegen hem was geweest.

Tot schrik van de MaleisiŽrs wees de sultan vlak voor zijn dood zijn zoon alsnog als opvolger aan, waardoor Mahmood toch de troon besteeg. In 1984 werd hij zelfs tot koning van MaleisiŽ uitgeroepen. In die tijd zou hij op de golfbaan in een driftbui zijn tassendrager hebben doodgeslagen.

De driftige Mahmood is nu weer gewoon sultan van Johor en heeft volgens de laatste berichten samen met zijn zoon in de afgelopen jaren 23 MaleisiŽrs mishandeld. Een van de Maleisische kranten verwijt de sultans op nog grotere voet te leven dan de Britse koninklijke familie. Er mag eens een huwelijk lukken in Buckingham Palace, schrijft de krant, "maar de Britse vorsten zijn tenminste beter gemanierd en ze weten met geld om te gaan".

Mocht de regering van Mahathir Mohamad op 20 januari na drie dagen vergaderen een grondwetswijziging indienen die vervolgens door het parlement wordt aangenomen, dan is MaleisiŽ nog altijd niet uit de problemen. De Raad van Regeerders, de sultans dus, hebben het laatste woord, omdat iedere grondwetswijziging door hen moet worden goedgekeurd.

En zij liggen nogal eens dwars. Zoals vorig jaar, toen de regering de sultans vroeg een akkoord te ondertekenen, waarin zij beloven zich niet meer met politiek en de economie van het land te bemoeien. Sommige sultans, zoals die van Johor, weigerden te tekenen. Maar premier Mahathir gelooft dat de sultans nu inschikkelijker zullen zijn, nu de verontwaardiging onder de MaleisiŽrs over de koninklijke misstanden met de dag groter wordt. "Het kan niet zo zijn dat sultans in dit land boven de wet staan, wanneer zij mensen mishandelen en vermoorden" , vindt Mahathir. Hij denkt dat de sultans de grondwetswijziging zullen slikken om hun reputatie te redden.
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 1992
•  Links naar het nieuwsarchief