De Maleisische politie heeft vandaag acht personen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij brandstichting. Ze zouden in de nacht van donderdag 7 januari op vrijdag 8 januari een kerk in de hoofdstad Kuala Lumpur in brand hebben gestoken. Het was de eerste en zwaarste van een reeks van elf brandaanslagen. Aldus persbureau AFP.
De aangehouden personen zijn volgens de politie tussen de 21 en 26 jaar en worden voorlopig een week vastgezet. Uitgezocht wordt of ze ook bij de andere aanvallen op christelijke gebouwen betrokken waren. De hoofdonderzoeker van de federale politie Bakri Zinin roept op de kalmte te bewaren om "de religieuze en raciale harmonie" van het land niet te verstoren.
Een pinksterkerk, gelegen in een buitenwijk van Kuala Lumpur, werd op door moedwillige brandstichting beschadigd. In totaal zijn deze maand elf kerken in Maleisië doelwit geweest van moslims. Aanleiding hiervoor was goedkeuring door een rechter van het Hoofdsgerechtshof voor het gebruik van het woord 'Allah' door niet-moslims, in het bijzonder christenen.
De interreligieuze spanningen liepen op toen de Maleistalige editie van de katholieke krant The Herald de term 'Allah' mocht gebruiken om de christelijke God aan te duiden. Dit besluit is onder druk van de regering weer ingetrokken in afwachting van de uitspraak van het Hof van Beroep. Moslims reageerden woedend omdat zij vinden dat Allah alleen kan slaan op de God van de Koran.
Volgens sommige experts wil de regeringspartij UMNO ('Organisatie voor de Nationale Maleisische Eenheid) munt slaan uit de zaak door het Maleisisch nationalisme aan te wakkeren voor verkiezingsdoeleinden.
In Maleisië is vaker het toneel van religieuze onlusten. De islam is de staatsgodsdienst en wordt door 55 procent van de Maleiers beleden. Negen procent van de bevolking is christelijk, met een grote concentratie op de noordelijke helft van het eiland Borneo. Veel niet-moslims zijn beducht voor verdere islamisering van het land.
Met de arrestatie van de acht verdachten is de belangrijkste zaak volgens de politie opgelost. De daders kunnen bij veroordeling tot 20 jaar cel krijgen.