- 2014/04/05 Zwarte doos MH370 'pingt' nog 4 dagen

De zoektocht naar het verdwenen passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines gaat vanaf vandaag ook onder water verder. Een Australisch en een Brits marineschip speuren met speciale apparatuur onder het oceaanoppervlak van de Indische oceaan naar de zwarte dozen (bestaande uit een vluchtdatarecorder en een cockpitstemrecorder) van de al weken vermiste Boeing 777.

Het Australische schip Ocean Shield en de HMS Echo van de Britse marine werken vandaag op een afgelegen gedeelte van de zuidelijke Indische Oceaan om een signaal van een van de zwarte dozen op te vangen, vertelt Angus Houston, het hoofd van de dienst die de gezamenlijke zoekoperatie leidt.

De zoekploegen hebben hun hoop gevestigd op het traceren van het zogeheten "pingsignaal" van de vluchtrecorders. Het vliegtuig is in de eenzame en uitgestrekte uithoek van de oceaan anders haast onvindbaar.

De plek van de zoekactie werd vorige week aangepast nadat uit een analyse bleek dat het toestel waarschijnlijk sneller heeft gevlogen dan eerder werd gedacht en daardoor eerder door zijn brandstof heen was. Eerder werd gezocht in een gebied op zo'n 2500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Inmiddels wordt op zo"n 1.100 kilometer ten noordoosten van dit gebied gespeurd naar brokstukken.

"Het vliegtuig is hoogstwaarschijnlijk in dit gebied neergestort, hier zal de onderzeese zoektocht beginnen", zegt Houston tegen persbureau AP. "Het is gebaseerd op zeer recente informatie, de best beschikbare informatie waar we tot nu toe over beschikken."

Het schip Ocean Shield heeft aan boord een Towed Pinger Locator. Dit apparaat is in staat signalen op te pikken van de zwarte dozen tot een diepte van ruim zes kilometer. Het gele apparaat heeft een bereik van bijna zes kilometer, zelfs als de zwarte dozen in het diepste gedeelte van de oceaan liggen. De zuidelijke Indische Oceaan kan op sommige plaatsen zeven kilometer diep zijn.

De kans dat het apparaat in de buurt komt van de zwarte dozen is echter zeer klein. Het nieuwe zoekgebied is namelijk 319.000 vierkante kilometer groot. Daarnaast mag het schip dat het apparaat aan een kabel in zee meetrekt niet snel varen (1 tot 5 knopen). Dat komt er op neer dat er per dag amper 400 vierkante kilometer kan worden onderzocht.

Met het vooruitzicht dat de zwarte dozen nog ongeveer vier dagen signalen zal uitzenden - dan is de batterij naar verwachting leeg - is het noodzaak dat de zoektocht snel vruchten afwerpt. Zonder zwarte doos zal de oorzaak van de vliegramp nooit bekend worden.

Het is mogelijk om na het uitvallen van de batterij van de zwarte doos wrakstukken te vinden, maar dat maakt de zoektocht wel een stuk moeilijker. Als de zwarte doos eenmaal geen signaal meer afgeeft, kan er alleen nog met sonarapparatuur gezocht worden op de bodem van de oceaan. De bodem van het zoekgebied is nauwelijks in kaart gebracht en daarnaast erg bergachtig.

De afgelopen weken zijn honderden "mogelijke wrakstukken" in de oceaan gespot. Tot nu toe is geen van deze objecten daadwerkelijk geÔdentificeerd als wrakstuk van de vermiste Boeing 777. Drijvend zwerfvuil maakt de zoektocht lastig.

Ondanks weken van vruchteloze zoekoperaties blijft het hoofd van de zoektocht hoopvol. "Ik denk nog steeds dat er eens grote kans is dat we iets op het zeeoppervlak vinden", zegt Houston. "Veel dingen in een vliegtuig kunnen drijven."

De Australische premier Tony Abbott sprak vandaag het personeel van de maritieme veiligheidsautoriteit in AustraliŽ (AMSA) toe. "Dit is waarschijnlijk de moeilijkste zoektocht ooit uitgevoerd. Een groot vliegtuig klinkt als iets dat gemakkelijk te lokaliseren is, maar een groot vliegtuig dat verdwijnt in ontoegankelijke wateren is een buitengewoon lastige uitdaging", aldus Abbott.

Vandaag werken veertien vliegtuigen en negen schepen mee aan de zoektocht naar de vermiste vlucht MH370 van Malaysia Airlines. Het toestel verdween op 8 maart van de radar tijdens een vlucht van de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur naar de Chinese hoofdstad Peking. Aan boord zaten 239 mensen, onder wie een Nederlandse vrouw.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief