Niet één maar vijf legervliegtuigen hebben vandaag in de Indiche Oceaan mogelijke brokstukken waargenomen van vlucht MH370. De drijvende objecten waren tot nu toe alleen gesignaleerd door satellieten. De voorwerpen hadden verschillende kleuren, zo meldt de Australische instantie die de zoekactie coördineert.
Een vliegtuig van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht spotte vanmorgen als eerste de mogelijke brokstukken van het gecrashte toestel van Malaysia Airlines.
De objecten hebben volgens de bemanning van de P3 Orion een witte of lichte kleur. De militairen spotten naar eigen zeggen ook een visboei, zo meldt de Australische Maritieme Veiligheidsinstantie (AMSA).
|
De Chinese staatstelevisiezender CCTV plaatste op Twitter een foto met daarop een van de objecten die gespot zou zijn door de Nieuw-Zeelanders. |
De bemanning van een toestel van de Australische luchtmacht spotte de voorwerpen later ook en vertelde dat ze er twee blauw-grijze, rechthoekige objecten tussen had zien drijven. Een tweede Australische P3 Orion verklaarde meerdere objecten van verschillende kleuren te hebben gespot in een ander gedeelte van het zoekgebied, zo'n 546 kilometer verwijderd van de andere voorwerpen.
De AMSA heeft geen informatie vrijgegeven over de overige twee vliegtuigen die de objecten zagen drijven in het nieuwe zoekgebied in de Indische Oceaan, zo'n 1100 kilometer ten noordoosten van het gebied waar de afgelopen week werd gezocht naar brokstukken van vlucht MH370.
De AMSA analyseert de beelden die de bemanning van de vliegtuigen maakte van de objecten maar zegt pas uitsluitsel te kunnen geven als schepen de voorwerpen van dichtbij hebben bekeken. Het Chinese patrouilleschip Haixun 01 is gevraagd naar de bewuste locatie te varen en komt daar naar verwachting morgenvroeg aan.
In totaal keken tien vliegtuigen vandaag uit naar de door Franse, Chinese en Thaise satellieten waargenomen objecten in het gebied, zo'n 1850 kilometer ten westen van Perth. Het zoekgebied is een stuk naar het noordoosten verschoven omdat vlucht MH370 volgns de Maleisische autoriteiten sneller vloog dan aanvankelijk waardoor de brandstof eerder op was en het dus 'dichter' bij Australië crashte.