- 2014/03/26 Nabestaanden zetten eerste stap voor megaclaim

Een Amerikaans advocatenkantoor heeft de eerste juridische stap gezet voor een "megaclaim" en mogelijke rechtszaak tegen Malaysia Airlines en Boeing vanwege de crash van vlucht MH370. Het kantoor zegt op te treden namens een Indonesische advocaat wiens zoon (24) in het verongelukte toestel zat.

Advocatenkantoor Ribbeck Law uit Chicago houdt Malaysia Airlines en de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing verantwoordelijk voor de crash van vlucht MH370 in de Indische Oceaan.

Ter voorbereiding op een schadeclaim en mogelijke rechtszaak spraken medewerkers van het advocatenkantoor de voorbije dagen in Kuala Lumpur met nabestaanden van inzittenden van vlucht MH370.

Op verzoek van een aantal families werd dinsdag bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Illinois een 'petition for discovery ' ingediend. Dat is een verzoek om de overhandiging van alle documenten met informatie over zowel de vlucht als het vliegtuig, zo melden Amerikaanse en Maleisische media.

In de opgevraagde documenten hopen de Amerikaanse advocaten aanwijzingen te vinden voor fouten door de luchtvaartmaatschappij en/of mechanische gebreken c.q. ontwerpfouten in de Boeing 777-200.

Het zetten van de eerste juridische stap komt ťťn dag nadat de Maleisische autoriteiten bekendmaakten dat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gesteld kan worden dat vlucht MH370 op 8 maart is gecrasht in de Indische Oceaan.

Het advocatenkantoor geeft nog geen details over de omvang van de schadeclaim maar spreekt van een "multimillion dollar" zaak die zich de komende dagen kan uitbreiden naar andere fabrikanten en ontwerpers van vliegtuigonderdelen die gefaald zouden kunnen hebben.

Ribbeck Law treedt naar eigen zeggen op namens de vader van Firman Chandra Siregar uit Medan in IndonesiŽ. "Een advocaat die zijn zoon verloor in deze verschrikkelijke crash," zo luidt het in een verklaring verspreid in Kuala Lumpur waar de firma een aantal nabestaanden sprak.

Voor Firman Chandra Siregar (24) had vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Peking het begin van een nieuw leven moeten worden. De pas afgestudeerde student van de TU in Bandung zou in China beginnen aan zijn eerste baan bij Schlumberger, een Amerikaans bedrijf actief in de olie-industrie met vestigingen in zo'n 80 landen.

"Firman was een slimme jongen. Voorafgaand aan zijn nieuwe baan nam hij in MaleisiŽ deel aan een kennismakingsprogramma," zo verklaarde zijn vader tegenover de krant Jakarta Globe.

Siregar senior en zijn vrouw maakten zich naar eigen zeggen zorgen over de veiligheid van hun zoon. Bij een aanslag door terroristen in en station in de Chinese provincie Yunnan vielen begin maart 29 doden en 132 gewonden. "Firman verzekerde ons dat hij veilig zou zijn in Peking," verzucht de vader.

Advocatenkantoor Ribbeck Law is gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers van luchtvaartdrama's, zo staat op zijn website. In ruim 20 jaar trad het voor Amerikaanse en Engelse rechtbanken op voor cliŽnten verspreid over 35 landen.

Daaronder ook in Nederland, waar het kantoor slachtoffers en nabestaanden hielp van de crash van Turkish Airlines bij Schiphol, in februari 2009. Daarbij vielen negen doden en tientallen gewonden. Zij kregen van vliegtuigbouwer Boeing, verantwoordelijk voor de haperende hoogtemeters in het toestel, schadevergoedingen variŽrend van 5.000 tot 50.000 euro.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief