- 2014/03/25 Nieuwe rekenmethode leidde tot conclusie crash MH370

De conclusie dat vlucht MH370 van Malaysia Airlines is gecrasht in het midden van de Indische Oceaan blijkt gebaseerd te zijn op een nieuwe berekeningsmethode. Daarbij is gekeken naar de relatieve snelheid van het vliegtuig ten opzichte van een satelliet, zo maakte de Maleisische minister van Transport vanmorgen bekend.

De nieuwe methode is volgens de bewindsman ontwikkeld door het Britse satelliettelecommunicatiebedrijf Inmarsat. Zijn satellieten bleven zoals bekend signalen ontvangen van vlucht MH370 nadat het in de nacht van 7 op 8 maart van de radar was verdwenen.

Dankzij die signalen kon Inmarsat de relatieve snelheid berekenen van het Maleisische vliegtuig ten opzichte van de satellieten, zo zei de Maleisische Transport-minister Hishmamoeddin Hoessein vanmorgen tijdens de dagelijkse persbriefing over de raadselachtige verdwijning van vlucht MH370.

De nieuwe berekeningsmethode is gebaseerd op de verandering van de snelheid van geluidsgolven ten opzichte van de bron (Doplereffect). Die geluidsgolven nemen toe naarmate ze dichterbij komen en worden zwakker naarmate ze verder weg zijn, zoals het geluid van een loeiende sirene.

Op basis van de verandering van de geluidsfrequentie van het vliegtuig, die zwakker werd, ontdekte het telecommunicatiebedrijf in welke richting het toestel vloog en waar het in zee moet zijn gestort. Er van uitgaande dat het toestel crashte toen de brandstof op was, moet het volgens de Transport-minister tussen de 7,5 en 8,5 uur hebben gevlogen.

In een vroeger stadium van het onderzoek naar het verdwenen vliegtuig had Inmarsat al uitgevist dat het na het opstijgen vanuit Kuala Lumpur richting het noorden was gevlogen (bestemming Peking), daarna afboog naar het westen om vervolgens koers te zetten naar het zuiden. Daarbij vergeleek het satellietcommunicatiebedrijf de 'pingetjes' van vlucht MH370 met de signalen van zes andere Boeings 777 die in dezelfde nacht in de buurt van MaleisiŽ vlogen.

Op basis van de berekeningen van Inmarsat gaat een internationale werkgroep andere satellietgegegevens analyseren in de hoop zo meer te weten te komen over de plek waar het Maleisische vliegtuig in zee stortte. Het zoekgebied bedroeg aanvankelijk zo'n 2,24 miljoen vierkante zeemijl maar is inmiddels teruggebracht tot enkele honderden vierkante zeemijlen.

Voor het antwoord op de vraag waar het gecrashte vliegtuig precies ligt in de Indische Oceaan en waardoor het crashte, blijft het wachten op het vinden van de zwarte dozen. Die kunnen in theorie gelokaliseerd worden met een 'towed pinger locator'.

Het gele driehoekige apparaat, dat wordt voortgesleept door een schip en onder water signalen kan oppikken tot een diepte van zo'n zes kilometer, is volgens de Maleisische bewindsman per vliegtuig onderweg vanuit de Verenigde Staten naar AustraliŽ. Het zal na aankomst worden bevestigd achter het marineschip Ocean Shield. Dat komt naar verwachting op 5 april aan in het gebied waar vlucht MH370 crashte. De Indische Oceaan is er naar verluidt drie tot zeven kilometer diep.

De Koninklijke Maleisische luchtmacht is volgens de Transport-minister begonnen met een onderzoek naar de verdwijning en crash van vlucht MH370. "Er zijn plannen voor het opzetten van een Onderzoeksraad maar eind deze week verwacht ik daar meer over te kunnen zeggen", aldus minister Hoessein.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief