- 2014/03/24 Verdriet en ongeloof bij nabestaanden slachtoffers

Nabestaanden van de passagiers aan boord van vlucht MH370 reageren gemengd op het nieuws over de crash van het vliegtuig. Chinese families barstten vanmiddag in tranen uit, een groot aantal Maleisische familieleden geloofde niet dat het vliegtuig is neergestort in de Indische Oceaan. Volgens hen is daar geen enkele bevestiging van.

Tranen en verbale uitingen van ontroostbaar verdriet hadden vanmiddag de bovenhand in het Lido Hotel in Peking, waar nabestaanden van de 153 Chinese passagiers van vlucht MH370 te horen kregen dat ze hun dierbaren nooit meer zullen terugzien.

Sommige nabestaanden barstten in ongecontroleerd huilen uit, anderen pinkten een traan weg en veegden hun ogen droog. Weer anderen bedekten hun hoofd in een poging hun emoties te verbergen.

Een aantal aanwezigen zocht huilend steun in elkaars armen bij het verlaten van de zaal waar ze het nieuws over de crash van het vliegtuig van Malaysian Airlines hadden vernomen.

Ambulancepersoneel met brancards snelde naar de hotelzaal om de door verdriet overmande aanwezigen op te vangen indien nodig.

De nabestaanden wachtten de afgelopen zeventien dagen tevergeefs op nieuws over het lot van hun familieleden. Angstvallig klampten ze zich vast aan theorieŽn over een kaping, waarbij er een kans bestond dat ze hun dierbaren zouden terugzien. Het nieuws van vanmiddag deed hun wereld instorten.

Geen van de familieleden wilde met de massaal aanwezige media praten. "We weten dat alle hoop nu is vervlogen", verklaarde een nabestaande telefonisch tegenover persagentschap Agence France Presse.

Het dramatische nieuws liet ook de Chinese media niet onberoerd. Een correspondent van de Chinese zender CCTV barstte eveneens in tranen uit tijdens de live verslaggeving van de persconferentie van de Maleisische premier in Kuala Lumpur (zie tweet).

Een groot aantal nabestaanden van de Maleisische inzittenden van vlucht MH370, die het slechte nieuws vernamen van premier Najib Barzak, bleef de informatie ontkennen.

Een MaleisiŽr wiens zus zich aan boord van het vliegtuig bevond zei dat het nieuws hem boos maakte en hij zo snel mogelijk naar AustraliŽ wilde afreizen, zo meldde de Maleisische krant.

Een andere nabestaande wiens zoon in het gecrashte toestel zat, verklaarde tegenover de krant dat hij ondanks alle zoekacties de afgelopen zeventien dagen is blijven hopen op een goede afloop. "Ik heb meermaals tegen de media gezegd dat ik ervan uitging dat mijn zoon zou terugkeren omdat ik dacht aan een kaping", aldus Selamat Umar (60).

Na de verklaring van de Maleisische premier, die vanmiddag bekendmaakte dat het vliegtuig is gecrasht in de Indische Oceaan, wist de zestiger het naar eigen zeggen niet goed meer. "Ik heb tijd nodig om het nieuws te verwerken. Pas daarna kan ik de media weer te woord staan."

China heeft MaleisiŽ inmiddels om "alle informatie en bewijzen" gevraagd die tot de slotsom hebben geleid dat vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is neergestort. Dat heeft woordvoerder Hong Lei van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meegedeeld in Peking. De woordvoerder beklemtoonde dat de Chinese zoektocht voortgezet wordt en sprak ook zijn hoop uit dat ook MaleisiŽ en andere landen daarmee doorgaan.

Van de 239 inzittenden van de Boeing 777-200 waren er 153 Chinezen.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief