- 2014/03/23 Piloot MH370 belde nog met mysterieuze vrouw

De piloot van de vermiste vlucht Malaysia Airlines MH370 heeft vlak voor het opstijgen twee minuten gebeld met een mysterieuze vrouw die een valse identiteit opgaf bij het kopen van de simkaart. Het was een van de laatste telefoontjes die Zaharie Ahmad Shah ontving voor de Boeing 777 Kuala Lumpur verliet.

Onderzoekers vinden het een belangrijk spoor omdat iedereen die in MaleisiŽ een simkaart koopt een formulier moet invullen met zijn identiteitskaart- of paspoortnummer. De autoriteiten namen deze maatregel na 9/11 zodat elk nummer getraceerd kan worden. De politie kwam zo uit bij een winkel in Kuala Lumpur, maar de vrouw die de kaart recent kocht, gaf valse gegevens op. Door de ontdekking groeit de vrees van een link tussen de piloot en terroristische groeperingen. Alle andere oproepen van en naar Zaharie vlak voor het opstijgen, werden al gecheckt.

De onderzoekers gaan zich nu richten op het ondervragen van de vrouw van de piloot. Uit respect hebben ze daar twee weken mee gewacht, maar nu wordt Faizah Khan aan de tand gevoeld. Ondanks het feit dat het koppel- dat drie kinderen heeft- gescheiden was, leefden ze nog steeds onder ťťn dak. "Faizah is nog niet in detail ondervraagd over het gedrag van haar man in de dagen voor de verdwijning", aldus een insider. "Dit komt deels door culturele aspecten. Het wordt in MaleisiŽ niet gedaan om mensen onder zware druk te zetten na een vreselijke gebeurtenis."

De echtgenote werd wel al eens gehoord door de onderzoekers en daaruit bleek dat ze misschien cruciale informatie heeft over Zaharie. "De hele wereld zoekt naar het vliegtuig en de persoon die het meeste weet over de toestand van Zaharie, wordt met rust gelaten", aldus een FBI-bron. "Als we willen uitsluiten dat de piloot er iets mee te maken heeft, moeten we haar ondervragen."

De mysterieuze beller werd ontdekt toen de politie de telefoongegevens van de piloot en zijn copiloot natrokken. De onderzoekers benadrukken dat er niet meteen aan terroristische daden wordt gedacht omdat de vrouw valse gegevens opgaf. Politieke activisten kopen soms simkaarten onder een valse naam als ze vrezen dat de gsm wordt afgeluisterd door de overheid.

Zaharie is een aanhanger van oppositieleider Anwar Ibrahim en zou vlak voor de vlucht aanwezig zijn geweest op een zitting waar Anwar tot vijf jaar cel werd veroordeeld. Het telefoontje doet de onderzoekers nog meer in de richting van Zaharie kijken terwijl ze proberen uitvissen of de vlucht gekaapt werd of het om een ongeval gaat. Ondertussen onderzoekt de FBI verder de harde schijf van een vliegsimulator die bij Zaharie werd gevonden nadat bleek dat er programma's werden gewist. De piloot gebruikte de simulator om extreme landingen te oefenen.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief