- 2014/03/21 Moeilijke zoektocht naar Boeing door slecht weer

De zoektocht door vliegtuigen naar mogelijke wrakstukken van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines Vlucht MH370 in het zuiden van de Indische Oceaan is vandaag hervat. Dat hebben verschillende media gemeld, waaronder CNN. Slechte weersomstandigheden bemoeilijken nog steeds de zoekacties. Het zicht in het gebied ten zuidwesten van de Australische kuststad Perth is slecht, zo meldt de Australische maritieme veiligheidsdienst (Amsa) vandaag. Toch is het niet zeker dat de twee objecten die op satellietbeelden te zien zijn, afkomstig zijn van het vermiste vliegtuig. "Ik krijg de hele ochtend rapporten. Er is nog geen bevestiging", zegt de Maleisische minister van Defensie Hishammuddin Hussein.

De satellietbeelden zijn genomen op 16 maart en de Australische vicepremier Warren Truss vreest dat de objecten inmiddels gezonken zijn. "Iets dat zo lang geleden dreef, kan nu al op de bodem van de zee liggen."

De Australische luchtmacht zet in de zoektocht naar het vermiste toestel ook patrouillevliegtuigen in van het type Orion P-3, die tot 300 meter onder het wateroppervlakte objecten kunnen opsporen. Er wordt gezocht op ongeveer 2.500 kilometer ten zuidwesten van de Australische stad Perth. Op satellietbeelden werden daar gisteren twee objecten gezien die redelijkerwijs wrakstukken van de Boeing zouden kunnen zijn, zo maakte de Australische premier Tony Abbott bekend.

De vliegtuigen kunnen twee tot drie uur op de locatie zoeken vanwege de afstand tot het Australische vasteland. Het eerste vliegtuig is om 23.15 uur (Belgische tijd) vertrokken, zo deelde Amsa mee. De drie andere toestellen zullen volgen. De weersomstandigheden zouden later op de dag verbeteren, aldus de Australische weerkundige diensten.

Zes schepen bevinden zich in de zone of varen er naar toe. Het Noorse vrachtschip De Sint Petersburg, het enige schip in de omgeving, zocht de hele nacht door naar de wrakstukken. Het Australische zeemachtschip HMAS Success, dat is uitgerust voor zware liftwerkzaamheden, zal volgens planning morgen in het richtgebied aankomen.

Ook China heeft drie oorlogsschepen naar het gebied gestuurd. De Chinese regering kon geen indicatie geven over het tijdstip waarop de schepen in het gebied zullen arriveren, maar ze zouden zich op dit moment bij het Indonesische eiland Sumatra bevinden. Volgens Nieuw China zal ook de Chinese ijsbreker Xuelong "zo snel mogelijk" ter plaatse worden gestuurd. Dat schip ligt nu nog aangemeerd in een haven vlakbij Perth.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief