- 2014/03/18 Bewoners van Malediven zagen laagvliegend toestel

In de privť-vluchtsimulator van de piloot van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines zijn tot nu toe vijf oefenbestemmingen gevonden waaronder Diego Garcia en de Malediven in de Indische Oceaan. Dat melden Maleisische media. Het vermiste toestel vloog mogelijk over een van die atollen en over Thailand maar de autoriteiten gaven dat niet door omdat MaleisiŽ er niet om vroeg, zo blijkt. De andere drie bestemmingen in de simulatieprogramma's worden niet bij naam genoemd maar liggen in India en Sri Lanka, zo meldt de grootste Maleistalige krant Berita Harian.

De krant baseert zich volgens nieuwssite Astro Awani op bronnen bij het onderzoeksteam dat de software van de privť-vluchtsimulator doorlicht. Het apparaat werd zaterdag in beslag genomen in de woning van gezagvoerder Zaharie Ahmad Shah (53). Volgens de onderzoeksbronnen beschikken de vijf ontdekte locaties elk over een start- en landingsbaan van minstens 1 kilometer lang.

"Hoewel de (Maleisische) minister van Defensie en Transport berichten tegenspreekt dat vlucht MH370 zou zijn geland op Diego Garcia (Brits eigendom maar voor het grootste gedeelte een Amerikaanse militaire basis, red.), zette wij ons onderzoek voort op basis van de software in de privť-vluchtsimulator", zeggen de bronnen in de Maleisische krant.

Het opduiken van de Malediven in de oefenbestemmingen van de gezagvoerder van het vermiste toestel is opmerkelijk. De Maledivische krant Haveeru Online meldt vandaag dat bewoners van het afgelegen eiland Kuda Huvadhoo in het Dhaal atol op 8 maart een 'jumbojet' heel laag zagen overvliegen.

Het ging volgens hen om een "wit vliegtuig met rode strepen" dat omstreeks kwart over zes 's morgens passeerde. Volgens ooggetuigen kwam het toestel uit het noorden en vloog het naar het zuidoosten richting het meest zuidelijke puntje van de Malediven.

Het vliegtuig maakte volgens hen "ongelofelijk veel lawaai". Zelfs zoveel dat sommige bewoners uit hun huizen kwamen om te kijken wat er aan de hand was. "Nooit eerder zag ik een jumbojet zo laag over ons eiland vliegen. We hebben hier wel eens watervliegtuigen voorbij zien komen maar ik weet zeker dat dit een ander toestel was. Ik kon de deuren ervan duidelijk zien", verklaart een van de ooggetuigen in de krant.

Eilandbestuurder Mohamed Zaheem bevestigt dat bewoners hem vertelden over het overvliegende toestel. Een plaatselijke luchtvaartexpert verklaart tegenover de Maledivische online krant dat het "waarschijnlijk" is dat vlucht MH370 over de Malediven vloog. "De kans dat het een ander toestel was, is extreem klein gelet op het tijdstip", aldus de deskundige.

De Maledivische ooggetuigenverklaringen over de 'jumbojet' die uit het noorden kwam, lijken aan te sluiten bij verklaringen van het Thaise leger. Het maakte vandaag bekend dat radarsystemen van de luchtmacht vlucht MH370 op 8 maart mogelijk detecteerden om 01.28 uur, vlak nadat de communicatie met het toestel van Malaysia Airlines was verbroken. Het gedetecteerde toestel vloog in de richting van de Straat van Malakka. Maleisische radarsystemen vingen daar in de bewuste nacht signalen van "een toestel" op.

De Thaise radargegevens werden niet eerder met de Maleisische autoriteiten gedeeld omdat die daar niet specifiek om hadden gevraagd, zegt het leger. "Het eerste hulpverzoek van MaleisiŽ was heel algemeen. Toen ze het opnieuw vroegen en er nieuwe informatie was naast veronderstellingen van de Maleisische premier, hebben we onze gegevens opnieuw bekeken", zegt plaatsvervangend generaal Montol Suchookorn van de Thaise luchtmacht.

Volgens hem was er ook "niet zoveel aandacht" voor de informatie. "De Thaise luchtmacht houdt alleen bedreigingen voor ons eigen land in de gaten. Alles wat er niet uitziet als een dreiging, bekijken we, maar we ondernemen dan verder geen actie", aldus Suchookorn.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief