- 2014/03/17 Vermiste Boeing: Speurders onderzoeken zelfmoordpiste

In de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig van Malaysia Airlines wordt een mogelijke zelfmoord van de piloot of de copiloot niet uitgesloten door de onderzoekers. Dat heeft een hooggeplaatste Maleisische bron gezegd. Ondertussen heeft China de druk op MaleisiŽ verhoogd om meer details over de Maleisische zoekoperatie openbaar te maken. De Maleisische autoriteiten willen dan weer dat China nogmaals de achtergrond van de Chinese passagiers op het verdwenen vliegtuig controleert.

De Maleisische minister van Transport, Hishammuddin Hussein, bevestigde vandaag dat de zelfmoordpiste wordt onderzocht. Maar hij weigerde om hier meer informatie over te verstrekken.

Vandaag raakte ook bekend dat de Chinese premier Li Keqiang zijn Maleisische collega Najib Razak telefonisch onder druk heeft gezet om meer details over de zoektocht bekend te maken. Volgens het Chinese staatspersagentschap Xinhua faalde de Maleisische autoriteiten in het verlenen van transparante informatie en maken ze een knoeiboel van de zoektocht naar het verdwenen vliegtuig.

MaleisiŽ van zijn kant wil dat China ook meer inspanningen doet in de zoektocht. Zo eiste Hishammuddin Hussein van de Chinese inlichtingendienst en de overheid om de achtergrond van de Chinese passagiers nogmaals te controleren, om er zeker van te zijn dat ze geen belangrijke details over het hoofd hebben gezien. Volgens Malaysia Airlines zaten er 154 Chinese en Taiwanese passagiers op het vliegtuig.

Malaysia Airlines maakte ook bekend dat er geen enkel bewijs werd gevonden van telefonisch contact tussen passagiers en het thuisfront. "Tot nu toe hebben we geen enkel bewijs gekregen van de telecomoperatoren dat er telefoonnummers contact hebben gezocht", zei CEO van Malaysia Airlines Ahmad Jauhari Yahya. "We blijven zoeken. Er zijn nog miljoenen data die moeten onderzocht worden."

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa helpt bij de zoektocht naar de verdwenen vlucht MH370. Nasa-baas Charles Bolden heeft gezegd dat alle mogelijkheden van de Nasa om bij de zoektocht te helpen, zullen ingezet worden. Dat zei een woordvoerder van de overheid in Washington vandaag aan het persbureau dpa.

Momenteel worden beelden onderzocht die door satellieten en het internationaal ruimtestation ISS zijn opgenomen. Voorwerpen die groter zijn dan 30 meter, kunnen daarop geÔdentificeerd worden. Alle relevante resultaten van het onderzoek zullen door de Nasa doorgespeeld worden, aldus de woordvoerder. Het passagiersvliegtuig met 239 mensen aan boord raakte circa een week geleden onderweg van Kuala Lumpur naar Peking vermist.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief