- 2014/03/16 Onderzoek vermiste vlucht MH370 richt zich op crew

Het onderzoek naar het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines richt zich in eerste instantie op de crew. Gisteren doorzocht de Maleisische politie al de huizen van de piloot en de co-piloot van vlucht MH370. Ook technici die contact hebben gehad met het toestel worden onderzocht. Dat maakte het Maleisische ministerie van Transport zojuist bekend in een verklaring.

De 53-jarige piloot van het vermiste vliegtuig stond bekend als zeer ervaren en toegewijd. Hij bouwde een vliegtuigsimulator van een Boeing 777, die hij in zijn huis had staan. Ook die simulator wordt onderzocht, zeggen de autoriteiten.

MaleisiŽ heeft nog meer andere landen om hulp gevraagd bij het zoeken van het toestel, dat vorige week in de nacht van vrijdag op zaterdag van de radar verdween. Zowel landen in het noordelijke als landen in het zuidelijke gebied waar wordt gezocht, zijn benaderd. Het gaat om Kazachstan, Oezbekistan, Turkmenistan, Pakistan, Bangladesh, China, India, Myanmar, Laos, Vietnam, Thailand, IndonesiŽ, AustraliŽ en Frankrijk.

De autoriteiten maakten gisteren bekend dat een of meerdere mensen aan boord de communicatie van het toestel hebben uitgezet en vervolgens een andere koers is ingezet. Daarmee lijkt het scenario van een kaping nu het meest waarschijnlijk. De communicatie werd uitgezet vlak voordat vlucht MH370 het grensgebied tussen MaleisiŽ en Vietnam binnenvloog. Daarna is het toestel volgens de onderzoekers omgekeerd en in westelijke richting gevlogen voordat het koers zette naar het noordwesten.

Het is volgens de Maleisische premier zeker dat het toestel niet in de Zuid-Chinese Zee is gestort. De zoekacties richten zich nu op twee routes die het vliegtuig kan hebben gevlogen: van de grens van Kazachstan en Turkmenistan tot het noorden van Thailand, en van IndonesiŽ tot de Zuidelijke Oceaan.

Familieleden van de passagiers uiten kritiek op de schaarse en soms tegenstrijdige informatievoorziening van de autoriteiten. Media speculeren er intussen op los, onder meer over hoelang het toestel in de lucht zou zijn geweest. The Wall Street Journal meldde donderdag dat op basis van gegevens van de motoren kan worden geconcludeerd dat het toestel zoín vijf uur heeft gevlogen. Persbureau AP heeft het over zevenenhalf uur. De autoriteiten zeggen pas nieuwe informatie te kunnen geven als er uitsluitsel over is.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief