- 2014/03/16 Kaping geeft familieleden van passagiers MH370 hoop

De hypothese dat het vliegtuig van Malaysia Airlines gekaapt is, heeft de families van de vermisten opnieuw hoop gegeven. Mogelijk is het toestel ergens in een afgelegen gebied geland en zijn de passagiers nog in leven.

"Mijn intuÔtie zegt me dat de Boeing 777 ergens geland is", verklaarde Sarah Bajc. Haar partner Philip Wood was aan boord van het toestel dat vorig weekend van de radar verdween. "Ik voel zijn aanwezigheid, hij is niet dood", aldus de 48-jarige Amerikaanse lerares die in Peking woont.

Bajc toonde zich de afgelopen dagen ťťn van de meest actieve familieleden door Facebookpagina's aan te maken die mensen moeten aanzetten om naar het vliegtuig te zoeken. "Gegijzelden zijn levend veel meer waard dan dood", schreef ze onder meer op de sociaalmediasite.

Ook op Chinese websites heerste een gevoel van hernieuwde hoop. 158 passagiers zijn van Chinese afkomst. "Het is de eerste keer dat een vliegtuigkaping gepercipieerd wordt als goed nieuws", schreef een microblogger op Weibo. "Er is nog steeds hoop voor mijn dochter en haar man", verklaarden de ouders van een jonge vrouw aan Bejing News.

In totaal zijn 25 landen betrokken bij de zoektocht naar de verdwenen vlucht MH370. Dat heeft de Maleisische minister van Transport bekendgemaakt. De Verenigde Staten, China en Frankrijk zijn gevraagd om meer satellietgegevens, om zo uit te kunnen zoeken wat er met de verdwenen Boeing 777 is gebeurd.

Volgens het hoofd van de burgerluchtvaartdienst in MaleisiŽ zou het kunnen dat het verdwenen toestel aan de grond stond toen er satellietsignalen werden verstuurd vanuit het vliegtuig. Het communicatiesysteem van de Boeing was uitgeschakeld voor het laatste radiocontact met de piloot.

"Op een gegeven moment zullen de passagiers vrijkomen", is een vermoeden van Bajc. Zij is van mening dat haar partner een waardevolle gegijzelde is gezien hij de Amerikaanse nationaliteit heeft. Buiten nog twee kindjes zaten er verder geen Amerikanen in het vliegtuig. "Het gaat duidelijk om een georchestreerde actie. Waarom doet iemand anders de moeite om radars te ontwijken met bepaalde manoeuvres als het toch gewoon de bedoeling zou zijn om het toestel te laten neerstorten in zee?", vroeg de vrouw zich af. De Maleisische autoriteiten hebben evenwel nog geen melding van een terroristische organisatie binnengekregen om de 'kaping' op te eisen.

Bajc en Wood leerden elkaar kennen op cafť in Peking. Hun verhuis naar MaleisiŽ was nakend. Ze hadden beiden een nieuwe job gevonden in Kuala Lumpur. Philip Wood bleef aan de slag bij IBM en zij had weer een baan in een school te pakken. "Alle puzzelstukjes kwamen mooi bij elkaar", mijmerde de Amerikaanse lerares.

Ze sprak haar partner een laatste keer op vrijdag 7 maart. Wood was klaar om naar de luchthaven te vertrekken. Bajc had een taxi naar de luchthaven van Peking gestuurd om haar vriend te gaan oppikken. De chauffeur belde met de melding dat de vlucht niet was toegekomen. "Ben je al van boord gegaan?", sms'te ze naar Wood. Ze kreeg geen antwoord. Daarna hoorde ze dat het vliegtuig vermist was.

Om 9u 's morgens die dag ging de deurbel. Het waren de verhuizers met lege kartonnen dozen. Bajc vertelde hen: "Ik vermoed dat we vandaag niet gaan verhuizen."
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief