- 2014/03/15 Maleisische functionaris: MAS vlucht MH370 is gekaapt

De Boeing 777 van Malaysia airlines is gekaapt. Dat meldt een Maleisische functionaris aan het Amerikaanse persbureau.

De functionaris zegt dat er geen twijfel meer is over dat vlucht MH370 is gekaapt. De functionaris wil anoniem blijven omdat de persoon niet met de pers mag praten.

De vermiste Boeing van Malaysia Airlines is vrijwel zeker door een bewuste actie van de koers afgeweken. Even daarvoor zijn de communicatie-apparatuur en de transponder van vlucht MH370 afgezet. Dat heeft de premier van MaleisiŽ, Najib Tun Razak, zaterdag bekendgemaakt. In reactie op berichten dat het toestel is gekaapt, zei de premier dat de autoriteiten "alle mogelijkheden onderzoeken".

Volgens Razak is nu zeker dat het toestel dat op de radar van het Maleisische leger is gezien, de Boeing van Malaysia Airlines was. Het toestel vloog eerst de geplande route naar het noordoosten en keerde na ongeveer een uur terug. Boven de westkust van MaleisiŽ maakte het vliegtuig een bocht naar het noordwesten.

Waar het toestel zich bevond op het moment dat de laatste signalen doorkwamen, is niet precies duidelijk. Op basis van nieuwe data van satellieten zijn twee mogelijke routes (corridors) aangegeven waarlangs het toestel kan zijn gevlogen. De ene route ligt ten noorden van Thailand naar Kazachstan en de andere van Zuid-IndonesiŽ naar Zuid-India. De zoektocht in de Zuid-Chinese Zee is in verband met de nieuwe informatie daarmee gestaakt, liet de premier weten.

De Maleisische politie doorzoekt het huis van de piloot van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron bij de politie.

Het onderzoek naar de vermissing van het toestel richt zich nu ook op de bemanning nadat is vast komen te staan dat het vliegtuig bewust van koers is veranderd en dat de communicatie-apparatuur is uitgezet.

De vliegtuigmaatschappij meldde eerder dat de gezagvoerder een ervaren piloot was met een uitstekende staat van dienst.

De vermiste Boeing kwam mogelijk zonder brandstof te zitten en stortte neer in de Indische Oceaan. Dat blijkt uit een analyse van elektronische pulsen die zijn opgepikt door satellieten, meldde persbureaus Reuters en Bloomberg vrijdag op basis van een bron die bekend is met officiŽle Amerikaanse onderzoeksgegevens.

Boven de Indische Oceaan nabij AustraliŽ, zo'n 1600 kilometer van de westkust vandaan, zou het laatste signaal zijn opgepikt van het vliegtuig. Gezien de afstand met Kuala Lumpur zou dat ook de locatie zijn waar de brandstoftank leeg raakte. In dat gebied hebben nog geen zoekacties plaatsgevonden.

In totaal waren 227 passagiers en 12 bemanningsleden aan boord van het vliegtuig, dat boven zee van de radar verdween. De piloten hebben geen enkel noodsignaal afgegeven.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief