- 2014/03/12 Waren piloten en passagiers bewusteloos door defect?

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten FAA waarschuwden in november vorig jaar voor een mogelijke zwakke plek van de Boeing 777. Corrosie zou zich onder de buitenlaag van het toestel kunnen manifesteren, meer bepaald in de buurt van de satellietantenne. Het probleem zou kunnen leiden tot het wegvallen van de luchtdruk met bewusteloosheid van de inzittenden tot gevolg.

De FAA schreef eind vorig jaar dat het verstandig is op te passen voor corrosie onder de buitenlaag van het toestel. De FAA was op onderzoek uitgegaan na meldingen van een barst van circa veertig centimeter lang in de romp van een veertien jaar oud vliegtuig van dit type dat al 14.000 vluchten had gemaakt.

Zonder herstel zou dit uiteindelijk kunnen leiden tot een aantasting van de hele romp van het toestel, met mogelijk een afname van de druk en het breken van het toestel, aldus de FAA.

Het probleem geÔndentificeerd door de FAA zou kunnen verklaren waarom het toestel van Malaysia Airlines met bestemming Peking plots van de radar verdween. Het defect zou dan niet alleen geleid hebben tot een gestage afname van de luchtdruk waardoor crew en passagiers bewusteloos werden maar het zou ook de satellietcommunicatie hebben doen uitvallen. Het toestel zou door de storing onzichtbaar geweest zijn voor de primaire radar.

De Maleisische autoriteiten claimen dat het toestel nog gedurende ťťn uur en tien minuten doorvloog nadat het niet meer zichtbaar was op de radar. Het vermiste vliegtuig is mogelijk afgeweken van de geplande route.

Volgens luchtvaartexperten hoeft het einde van de satellietcommunicatie niet te betekenen dat ook het mobiele telefoonnetwerk uitvalt omdat dat gebruik maakt van een ander communicatiesysteem. Negentien families heben dan ook tot hun ontzetting vastgesteld dat ze nog steeds verbinding kunnen maken met de gsm's van de vermisten.

"Een trage decompressie zou gradueel leiden tot verwarring bij de piloten nog voor het afgaan van een alarm dat een probleem met de cabinedruk signaleert", aldus een internetforum van piloten. "Indien de decompressie voldoende traag om zich heen greep, is het mogelijk dat de crew dit niet besefte en dus ook niet tijdig zuurstofmaskers opzette. Dat zou ook verklaren waarom een piloot van een ander toestel slechts gemompel opving van de MH370 crew.

De theorie over de ware toedracht van de mysterieuze verdwijning is speculatief maar de waarschuwing van de FAA is wel een feit, meldt Sydney Morning Herald.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief