- 2014/03/11 Vlucht MH370 veranderde plots van koers

Het leger van MaleisiŽ heeft het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines vermoedelijk op de radar boven de Straat van Malakka getraceerd. Dat is honderden kilometers van de plek waar de luchtverkeersleiding voor het laatst contact had met het toestel. Het zou dus plots van koers veranderd zijn. Dat meldde een Maleisische legerbron. Ondertussen hebben satellieten olievlekken gespot die met het toestel te maken zouden kunnen hebben.

De laatst bekende locatie van het toestel was boven Pulau Perak, een zeer klein eiland in de Straat van Malakka, tussen het Indonesische eiland Sumatra en het Maleisische schiereiland Malakka, zo ontdekte de Maleisische luchtmacht. Dat is honderden kilometers verwijderd van het normale traject van Kuala Lumpur naar Peking, aldus de hoge functionaris.

Indien zijn informatie klopt, betekent dit dat het vliegtuig in de omgekeerde richting van zijn normaal traject vloog en aan de andere kant van het schiereiland Malay was dan bij de normale route, aldus CNN. Het toestel zou daar ook op een lagere hoogte zijn gaan vliegen.

Interpol denkt niet dat terroristen de verdwijning van het Maleisische vliegtuig op hun geweten hebben. "Hoe meer informatie we krijgen, hoe meer we geneigd zijn te concluderen dat het geen terroristische daad was", zei Ronald Noble van de internationale politieorganisatie vandaag. De CIA is echter een andere mening toegedaan. Tijdens een persconferentie heeft directeur John Brennan gezegd dat de piste van terrorisme nog niet kan verlaten worden.

Ondertussen hebben de autoriteiten al wel foto's vrijgegeven van de passagiers die aan boord gingen met valse paspoorten. Het gaat om twee IraniŽrs die asiel wilden aanvragen in Europa. Een 19-jarige man was op weg naar zijn moeder in Duitsland, een man van in de 30 wilde naar familie in Zweden. Dat meldden de BBC en de Zweedse krant Aftonbladet.

Een familielid in Zweden zei tegen Aftonbladet er zeker van te zijn dat de IraniŽr in het bewuste vliegtuig zat. "Niemand heeft na het ongeluk nog contact met hem kunnen krijgen." Hij had een ticket naar de Deense hoofdstad Kopenhagen en zou asiel willen aanvragen in het Zweedse MalmŲ. Hij zou zijn toevlucht hebben gezocht tot mensensmokkelaars.

De politie in MaleisiŽ denkt niet dat de 19-jarige Pouria Nour Mohammad Mehrdad banden had met terroristische organisaties. De autoriteiten hebben contact met de moeder van de man. Zij woont in Duitsland en verwachtte dat haar zoon in Frankfurt zou aankomen.

Hun tickets zouden bij een Thais reisbureau zijn gekocht door een Iraanse tussenpersoon. De Thaise politie maakte bekend dat een Iraanse man met de naam Kazem Ali de twee 'verdachte' tickets telefonisch had gekocht.

Een andere man met de Iraanse nationaliteit betaalde ter plaatse beide tickets. Die persoon heeft een zaak voor fotokaders in het Thaise vakantieoord. "We hebben hem ondervraagd, maar hebben geen verdachte elementen ontdekt."

Interpol stelde dat de twee mannen vanuit Qatar vlogen met hun Iraanse paspoorten. In de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gebruikten zij een gestolen Italiaans en Oostenrijks paspoort om in te checken bij Malaysia Airlines.
-
Overzicht van artikels over Malaysia Airlines vlucht MH370!
- -

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2014
•  Links naar het nieuwsarchief