[an error occurred while processing this directive]
- 2012/06/26 Online pers blijft uit houdgreep Maleisische regering

Maleisië kent een moeizame geschiedenis wat betreft persvrijheid. Alle geprinte nieuwsmedia zijn direct of indirect in handen van de regeringspartijen. Deze kranten moeten elk jaar een vergunning aanvragen bij de overheid om te mogen blijven publiceren. Als de publicaties niet in de smaak vallen bij de overheid, zal de vergunning niet of alleen onder strikte voorwaarden worden verlengd.

De opkomst van het internet biedt uitkomst. Twaalf jaar geleden besloot Steven Gan tot het oprichten van een internetkrant, de Malaysiakini. "In tegenstelling tot de printmedia is Malaysiakini een krant die mensen kunnen vertrouwen, een betrouwbare bron van informatie."

In 1996 is in Maleisië het Multimedia Super Corridor project van start gegaan. Dit project moest het land stimuleren zich te ontwikkelen tot een moderne staat. De belangrijkste investeerder van het project stelde echter als voorwaarde dat de overheid zou beloven om geen censuur te voeren op het internet, zoals dat wel gebeurde in de geprinte media. De overheid had geen andere keus dan hiermee akkoord te gaan. En zo zag Steven Gan met collega Premesh Chandran de kans om Malaysiakini op te richten, een censuurvrije internetkrant. "De overheid verloor haar monopolie op de waarheid toen het internet kwam. Het internet is de enige democratische ruimte in Maleisië."

Malaysiakini begon als een gratis website met enkele journalisten. Sindsdien is de krant uitgegroeid tot een grote organisatie met dertig redacteuren in dienst en tweehonderd getrainde burgerjournalisten. Om dit te kunnen bekostigen is de krant na een aantal jaren een abonnementdienst begonnen. Een maand toegang tot de artikelen kost ongeveer 3,80 euro. In 2011 werd er ongeveer 500.000 euro verdiend op deze manier. Volgens Gan is Malaysiakini wereldwijd één van de weinige online kranten die winst maakt met het verkopen van abonnementen.

Het belangrijkste voordeel dat Malaysiakini geniet ten opzicht van geprinte kranten is dat het geen vergunning hoeft aan te vragen bij de overheid. Toch heeft de krant ook op internet geen volledige persvrijheid en heeft de overheid alsnog op allerhande wijze geprobeerd om de krant te dwarsbomen. In 2003 is de politie de redactie binnengevallen naar aanleiding van een ingezonden brief die Malaysiakini had gepubliceerd. Computers en servers werden meegenomen voor onderzoek en Malaysiakini kon tijdelijk niet publiceren. Naar aanleiding van dit ingrijpen, heeft Malaysiakini laptops aangeschaft die snel verstopt kunnen worden als de politie weer binnenvalt.

Toch moet ook Malaysiakini zich houden aan de vele beperkende wetten die het land rijk is. In het verleden zijn zij bijvoorbeeld aangeklaagd op basis van de Sedition Act. Deze wet verbiedt uitspraken die oproering onder de bevolking kunnen bewerkstelligen, inclusief uitspraken die de grondwet of regering in twijfel trekken. De krant kwam er vanaf met een boete, maar Gan noemt de wet draconisch. Hij zal blijven schrijven en publiceren wat hij nieuwswaardig vindt. Voor de oprichting van Malaysiakini werkte de hoofdredacteur voor verschillende printmedia. Voor één van zijn stukken is hij opgepakt en heeft hij een aantal dagen in de gevangenis door moeten brengen. Na zijn gevangenisbezoek schreef hij een column over zijn ervaringen. Zijn voormalige hoofdredacteur weigerde zijn stuk te publiceren uit angst voor maatregelen van de overheid. Gan diende hierop zijn ontslag in en niet veel later diende de kans zich voor om een internetkrant op te richten.

Hoewel de internetkrant sinds de oprichting wordt bestempeld als een 'alternatief' medium, in tegenstelling tot de mainstream media, zoals de geprinte kranten, vindt er een verschuiving plaats. "Mensen noemen Malaysiakini nu mainstream, omdat wij veel meer verbonden zijn met de bevolking. Steeds meer mensen laten de geprinte krant liggen en nemen een abonnement bij ons. We horen zelfs verhalen van oudere mensen die alleen maar willen leren om met het internet om te gaan om Malaysiakini te kunnen lezen", aldus Gan. Toch wordt de online krant nog niet officieel erkend als een volwaardig medium. Regelmatig worden journalisten van Malaysiakini door de politie uit persconferenties gezet, omdat ze niet worden erkend als echte journalisten.

In 2012 is Malaysiakini wederom verwikkeld in een strijd met de regering. Gan wil namelijk ook een geprinte versie publiceren, wat betekent dat hij een vergunning moet krijgen van de overheid. Niet verrassend, verstrekt de overheid deze vergunning niet en wil ze hiervoor geen reden opgeven. De zaak wordt behandeld door de rechtbank. Maar ongeacht de uitkomst en ondanks alle tegenslagen blijft Malaysiakini in ieder geval online publiceren. De populariteit van de internetkrant blijft groeien. Gan is tevreden over wat hij heeft bereikt, maar heeft grotere toekomstplannen. "Door er nog steeds te zijn, hopen we verandering teweeg te brengen", aldus de pionier.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-