[an error occurred while processing this directive]
- 2012/04/04 The Hope Factory helpt

Er zijn verschillende manieren van ontwikkelingshulp: geld doneren, kleding weggeven of vrijwilligerswerk doen. Meestal zijn het de rijkere landen die landen helpen die het wat minder hebben, maar doen mensen in de armere landen zelf ook iets om de eigen bevolking te helpen? In Maleisië bestaat The Hope Factory. Deze organisatie is opgericht door de Maleisische Tengku Munazirah (24) om mensen en dieren in het land te helpen.

The Hope Factory bestaat al sinds april 2011. Het is een organisatie die geld inzamelt en zestig procent hiervan aan verschillende partnerhomes doneert. The Hope Factory is geen non-profitorganisatie, omdat de overige veertig procent als inkomsten voor Munazirah dienen. De partnerhomes zijn wel non-profitorganisaties en zijn bedoeld om mensen en dieren te helpen, zoals ziekenhuizen, weeshuizen en asielen. Elke partnerhome zorgt ervoor dat het geld dat Munazirah in hen investeert goed wordt besteed. Als de partnerhome een vorm van een school heeft, zorgt deze ervoor dat er schriften en andere schoolmiddelen beschikbaar zijn die het leren voor kinderen mogelijk maken. Als de partnerhome in vorm van een ziekenhuis is, zorgt deze ervoor dat de zorg gratis beschikbaar is voor de mensen die het nodig hebben.


Afbeelding: The Hope Factory.


Munazirah wil elk jaar een andere partnerhome selecteren, waaraan zij haar donaties schenkt om zo veel mogelijk mensen te kunnen bereiken. Ze zamelt geld in door middel van de verkoop van flesjes mineraalwater. Er zijn zes flesjes waarvan elk voor een eigen goed doel staat, waarin het geld wordt geïnvesteerd. Munazirah hoopt door middel van The Hope Factory Maleisische mensen te onderwijzen over de sociale en economische moeilijkheden die zich in Maleisië voordoen. Zij wil hen de kans geven om door middel van het kopen van flesjes water, landgenoten te helpen die het zwaarder hebben.

Munazirah had in het verleden nooit gedacht een eigen organisatie op te zetten en heeft eerst in de hotelbranche gewerkt. Toen ze terugkwam in Maleisië bleek haar moeder erg ziek te zijn door longkanker. Dit was een moment waarop ze bewust werd van het feit dat er veel mensen ziek worden en niet voor zorg kunnen betalen. "Mijn moeder had geluk dat ze verzekerd was en de zorg kon krijgen die zij nodig had. Veel mensen in Maleisië zijn niet verzekerd, kunnen deze zorg niet betalen en worden niet meer beter." Hierop is het eerste flesje gebaseerd, die de naam 'Save a Life' kreeg. "Nadat ik het eerste flesje had ontworpen dacht ik 'Maar hoe zit het dan met de kinderen, de daklozen en de dieren?" Hierdoor kwam ze op het idee om zich ook voor hen in te zetten.

Volgens Munizarah is het eenvoudig om een organisatie op te zetten in Maleisië als je de goede contacten hebt. Ze heeft hierbij veel hulp van haar opa en andere familieleden gehad. De verkoop van het mineraalwater gebeurt online en is vooral populair onder bedrijven. Munazirah profiteert daarmee van de trend om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Bedrijven willen haar flesjes hebben om ze uit te delen en daarmee te laten zien dat ze maatschappelijk verantwoord bezig zijn.

De keuze om mineraalwaterflesjes te verkopen is bewust gemaakt. "Water is een basisbehoefte, het is gemakkelijk om te krijgen, iedereen drinkt water. Ik wilde dat het toegankelijk zou zijn voor iedereen. Als ik bijvoorbeeld modeartikelen zou gebruiken, kan niet iedereen zich dit veroorloven en komen minder mensen ermee in aanraking."

Elk flesje is ontworpen voor een eigen doel en heeft een eigen naam gekregen. Het eerste flesje, 'Save a Life', is ontworpen om levens te redden. De meest voorkomende ziektes in Maleisië zijn kanker en hartaandoeningen. Het geld dat door middel van dit flesje wordt ingezameld is bedoeld om financiële en emotionele steun te verlenen aan patiënten die met deze ziektes kampen. En tegelijkertijd om bewustzijn onder de bevolking te creëren dat dit in grote getallen voorkomt in Maleisië.


Afbeelding: Speciaal ontworpen flesjes hebben elk een eigen goede doel.
Speciaal ontworpen flesjes hebben elk een eigen goede doel.


Het tweede flesje, 'Protect the Children', is bedoeld om kinderen te beschermen. Een veelvoorkomend probleem in Maleisië is baby dumping. Elk jaar worden er meer dan honderd baby's gedumpt omdat de moeders niet voor hen kunnen zorgen. The Hope Factory heeft een samenwerkingsverband met de partnerhome OrphanCare, een organisatie die het mogelijk maakt om baby's op een adres achter te laten waar voor hen wordt gezorgd. "Veel baby's worden in containers of rivieren gedumpt. Door OrphanCare kunnen moeders hun baby achterlaten op een adres waar gezorgd wordt voor de baby's en zij ter adoptie worden gesteld."

Een derde flesje is bedoeld voor dakloze mensen: 'Shelter the Homeless'. De opbrengst van deze flesjes is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om te kunnen werken en dus geen eigen inkomen hebben, waardoor zij dakloos zijn. De donaties van The Hope Factory zijn bedoeld voor levensmiddelen en zorg.

Ook voor het onderwijs is er een flesje mineraalwater: 'Educate our Future Leaders'. Niet elk kind in Maleisië heeft de mogelijkheid om naar school te gaan. Volgens Munazirah zou dit echter wel toegankelijk moeten zijn voor elk kind, aangezien onderwijs ook een middel is voor een toekomstig beter leven. De opbrengst hiervan hoort ervoor te zorgen dat de kloof in de onderwijstoegankelijkheid wordt verkleind en kinderen een gelijke kans hebben om naar school te gaan.

Het vijfde flesje, 'Hunger No More', is bedoeld om armoede tegen te gaan en honger in Maleisië te bestrijden. De opbrengst gaat naar slachtoffers van natuurrampen en het inheemse volk. Tot slot is er een zesde flesje voor dieren: 'Rescue Abandoned Animals'. De opbrengst hiervan is nu bedoeld voor katten en honden in asielen, maar in de toekomst wil Munazirah ook in bedreigde diersoorten investeren, zoals de Oerang oetan.

The Hope Factory wordt steeds populairder en de verkoop van mineraalwater gaat vooruit. Ondanks dat de populariteit van The Hope Factory nog aan het groeien is heeft Munazirah al wel plannen voor in de toekomst. Ze wil niet alleen mineraalwater, maar ook andere levensmiddelen verkopen, zoals suiker, thee en zout. Zij hoopt dat er in andere landen ook mensen zijn die de eigen bevolking kunnen helpen, zodat het leed van mensen en dieren wordt verminderd. "Er zijn zoveel mensen op de wereld die heel erg arm zijn, ik leef met ze mee, en ik hoop dat elk land iemand heeft die deze mensen kan helpen."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-