[an error occurred while processing this directive]
- 2012/02/27 Privatisering gezondheidszorg wordt verkiezingsthema

Oppositiepartijen in Maleisië hebben het vuur geopend op plannen van de regering om de openbare gezondheidszorg te privatiseren. Ook heel wat artsen geloven niet dat de Maleisische bevolking beter af zal zijn door de hervorming.

Artsen die de plannen voor het Icare-systeem hadden mogen inkijken, bonden de kat de bel aan. De Maleisische regering wil de gratis openbare gezondheidszorg van vandaag vervangen door een systeem dat gefinancierd wordt door de burgers zelf. Inhoudingen op het loon van elke Maleisiër zullen naar een National Health Corporation (NHC) gaan, die patiënten aan artsen toewijst, behandelingen stroomlijnt en de rekeningen betaalt. Theoretisch moet elke Maleisiër daardoor de best mogelijke zorg gaan genieten.


Kwaliteitsverschillen

Nu geeft de Maleisische regering elk jaar ongeveer 34 miljard ringitt (8,4 miljard euro) uit aan het openbare gezondheidssysteem. Dat verleent gratis zorgen, maar veel openbare ziekenhuizen zijn wel overvol en kampen met een gebrek aan specialisten en moderne apparatuur. Maleisiërs die het zich kunnen veroorloven, laten zich behandelen in dure maar goed uitgeruste private ziekenhuizen.

De regering zegt dat het nieuwe systeem het kwaliteitsverschil tussen ziekenhuizen zal doen verdwijnen. Ze wil ook af van de openbare financiering van de gezondheidszorg omdat de kosten almaar stijgen.

Tegenstanders van de hervorming voeren aan dat het huidige systeem behoorlijk functioneert. "Waarom zou je iets herstellen dat redelijk goed werkt?" zegt Ng Swee Choon, ondervoorzitter van de Vereniging van Private Geneesheren. "De dekking van het huidige systeem is excellent – bijna 90 procent van de bevolking woont op minder dan 5 kilometer van een openbare gezondheidspost of ziekenhuis." Volgens Ng noemde ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de gezondheidszorg in Maleisië in 2007 "uitstekend".

Momenteel geeft het land 4,7 procent van zijn bruto binnenlands product uit aan gezondheidszorg, rekent T. Jayabalan voor, een andere arts die tegen de hervorming is. "Het is belangrijker dat aandeel op te trekken dan het systeem te veranderen."


Corruptie

Veel Maleisiërs zien het niet zitten dat een deel van hun inkomen automatisch naar de door de overheid beheerde NHC zou vloeien. Ze vrezen voor wanbeheer en nepotisme, een euvel waaraan wel meer openbare instellingen in het land lijden.

De oppositie speelt in op die angsten. "We vrezen dat verduistering en andere vormen van corruptie de overhand zullen krijgen in het nieuwe systeem", zegt Michael Jeyakumar, een volksvertegenwoordiger van de Parti Sosialist Malaysia (PSM), een kleine partij. De Pakatan Rakyat, een coalitie van oppositiepartijen waarvan de PSM deel uitmaakt, heeft de Maleisiërs opgeroepen het regerende Barisan Nasional (Nationaal Front) bij de volgende verkiezingen weg te stemmen. Maleisië moeten ten laatste tegen april volgend jaar een nieuw parlement kiezen, en de oppositie beschouwt de geplande hervorming van de gezondheidszorg als een ideaal verkiezingsthema. "Het Front kan niet vertrouwd worden met het geld van de mensen", zegt Jeyakumar.

Volgens minister van Gezondheidszorg Liow Tiong Lai verspreidt de oppositie "verkeerde" gegevens over Icare om de bevolking ongerust te maken. Zo zou het helemaal niet kloppen dat iedereen 10 procent van zijn of haar loon moet afstaan om het systeem te financieren. Maar Liow en premier Najib Razak willen niet alle details over de hervorming vrijgeven.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2012
•  Links naar het nieuwsarchief
-