"Onze doerians zijn de beste. Niemand anders kan concurreren", zegt Lim Siong Kock, een derde generatie fruitteler in Maleisië van Chinese afkomst. "We zijn begonnen met de introductie van onze doerian in China. Het is een enorme markt en als het lukt dan zal de impact voor ons als fruittelers enorm zijn", zegt Lim wandelend door zijn plantage in de staat Johor.
Maleisië heeft de export naar China gestart op 15 augustus en heeft de hoop Thailand te verdringen als de hoofd leverancier van doerians. De verkoop is een teken, dat zolang het Westen balanceert op de rand van een recessie, de Aziatische landen hun handelsrelaties willen stimuleren met 's werelds tweede grootste economie. De grootste exportmarkt is op dit moment Singapore, met een klein, maar rijk aantal inwoners van toegewijde doerian eters. Nu zijn dankzij wijzigingen in de Chinese koopkracht, de zinnen gezet op de Chinese consumenten.
Tai Hui van de Standard Chartered Bank zegt dat de hele regio schreeuwt om een deel van de Chinese markt. "In China, met zijn groeiende inkomsten en groeiende bevolking, zal de vraag naar fruit in het algemeen zeer snel stijgen. Het is duidelijk een nieuwe markt voor Maleisische boeren", zegt hij. Maleisië is de grootste handelspartner van China in Zuidoost-Azië. Vorig jaar bereikte de handel een waarde van $ 74 miljard vanaf slechts $ 50 miljard in 2009, en zal naar verwachting ten minste tot $ 80 miljard stijgen in 2011.Al tientallen jaren domineert Thailand de handel met China, met $ 70 miljoen omzet aan doerians vorig jaar. De grootste economie van Azië kocht 60% van de totale export van Thaise doerians.
De penetrante geur van de vrucht met zijn woest stekelige huid doet op verschillende manieren aan open riolen of zelfs dode dieren denken. Maar met de complexe smaak, met de geur van karamel en fijne Franse kazen heeft de doerian echt het predicaat "koning van het fruit" verdiend.
 |
Maleisische doerians zijn de beste! |