[an error occurred while processing this directive]
- 2011/05/07 Wantoestanden op plantages: IOI blijft in gebreke

De reactie van palmoliegigant IOI op een officiŽle klacht van Milieudefensie en organisaties uit MaleisiŽ en IndonesiŽ over greenwashing door het bedrijf, is door de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) als 'teleurstellend' bestempeld. Het gaat om het feit dat IOI geen overeenstemming heeft gezocht met de indieners van de klacht en onvoldoende op de kritiek reageert. Dat liet de RSPO gisteren weten in een brief aan de organisaties die de klacht indienden. Het Maleisische palmoliebedrijf IOI moest deze week met een plan van aanpak komen om de gesignaleerde problemen aan te pakken. De palmolieproducent is eigenaar van Loders Crocklaan en levert palmolie aan onder andere Unilever, dat alleen duurzame palmolie wil. Het Maleisische bedrijf loopt kans om het aan haar door de RSPO verstrekte duurzaamheidscertficaat kwijt te raken.

"IOI draait om de hete brij heen," aldus Geert Ritsema van Milieudefensie. "De klacht is ingediend omdat het palmoliebedrijf zich op enkele locaties groen voordoet, maar op andere locaties mensenrechten schendt en milieunormen en wetgeving aan de laars lapt. Het is nog steeds niet duidelijk hoe IOI dit gaat verbeteren."

Uit onderzoek in opdracht van Milieudefensie, dat al in maart 2010 werd gepubliceerd, blijkt dat het Maleisische bedrijf zich schuldig maakt aan het grootschalig kappen van bossen om aan de groeiende vraag voor palmolie te voorzien. In MaleisiŽ verbouwt IOI palmolie op land dat niet aan het bedrijf toebehoort, maar aan de lokale bevolking. Hiermee negeert IOI een gerechtelijke uitspraak van een jaar geleden waarin de rechter oordeelde dat het gebied in Sarawak ten onrechte door IOI wordt gebruikt.

De klacht van Milieudefensie en andere organisaties werd ingediend bij vier duurzame certificeringsorganisaties. Via deze organisaties heeft de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie enkele plantages van IOI als duurzaam gecertificeerd. Het is tegen de regels van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie om een bedrijf duurzame keurmerken te verstrekken als datzelfde bedrijf op andere plantages aantoonbaar niet duurzaam handelt. Milieudefensie wil dan ook dat de duurzame certificering van de IOI plantages wordt ingetrokken.

Ritsema: "De RSPO moet haar tanden laten zien tegen greenwashing." De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie heeft IOI tot 25 mei uitstel gegeven om met een plan van aanpak te komen waarbij de kritiek van de organisaties wel afdoende is verwerkt.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2011
•  Links naar het nieuwsarchief
-