[an error occurred while processing this directive]
- 2009/11/11 MaleisiŽ gaat de nationalistische toer op

In MaleisiŽ willen ze niks meer weten van het Engels, de taal van de kolonisator. Maar daarmee raak je in AziŽ snel achterop.

Twee hip geklede Maleisische studenten met nauwkeurig gestyled piekhaar, grote witte gympen en mp3- dopjes in de oren staan bij een bushalte in het centrum van Kuala Lumpur. er loop t een zwetende expat op ze af. "Enig idee waar de Ikea-shuttlebus vertrekt?", vraagt hij. Een glazige blik en een hakkelend "No English" zijn het antwoord.

Het Engels van de Maleisische bevolking holt snel achteruit. En dit wordt er voorlopig ook niet beter op. Engels, de tweede nationale taal, wordt op de scholen gemarginaliseerd. Zo besloot de regering onlangs dat leraren wis- en natuurkunde hun lessen vanaf 2012 in het Bahasa, de staatstaal, moeten geven in plaats van in het Engels. Die beslissing volgde op een lobby van invloedrijke nationalisten die eisten dat onderwijs in Bahasa prevaleert boven de taal van hun oud-kolonisators. Dat er voor veel Engelse wis- en natuurkundetermen geen Bahasa-vertaling is, doet er niet toe.

Terwijl in buurlanden als Vietnam en Thailand het Engels van de jongere generatie verbetert, gebeurt in MaleisiŽ het tegenovergestelde. Ouders spreken beter Engels dan hun kroost. Dit is het duidelijkst hoorbaar onder de etnische MaleisiŽrs (ruim tweederde van de bevolking). IndiŽrs en Chinezen doen het economisch gezien beter en sturen hun kinderen vaak naar exclusieve privťscholen.

Het bedrijfsleven vreest dat zodra de oudere generaties met pensioen gaan er een beroepsbevolking overblijft die nauwelijks Engels kent. Hun sombere voorspelling is dat multinationals MaleisiŽ gaan mijden en kiezen voor andere landen in de regio. Volgens Tan Aik Sengh, manager van Executive Recruitment, is dit geen toekomstmuziek meer maar realiteit. "Ik hoor nu al dat werknemers teleconferenties met westerse collega's niet kunnen volgen."

Bart van Luijn, managing director van BaiBoo (een marketing- en mediabedrijf gericht op zwangeren en jonge moeders), vindt het Engels van MaleisiŽrs heel matig. Zo voerde hij onlangs sollicitatiegesprekken met twaalf hoogopgeleiden. "Daarvan sprak er eentje goed Engels. En goed is dan havo-3 niveau." Ook merkt hij dat verkoopgesprekken met lokale bedrijven soms wel erg kort duren. "Mijn gesprekspartner geneert zich dan voor zijn gebrekkige Engels en raffelt het gesprek af."

Het schrappen van het Engels staat haaks op een ander besluit van de regering. Om multinationals te lokken, mag een bedrijf nu voor 70 procent in buitenlandse handen zijn. Maar als werknemer van een multinational kom je niet zo ver met Bahasa. Van Luijn kijkt na zes jaar Kuala Lumpur niet meer op van dit knappe staaltje logica. "Politiek spel zegeviert hier over pragmatisme", stelt hij nuchter.

Ondanks hun matige Engels dromen veel Maleisische afgestudeerden van werken bij een multinational. Je zou dus verwachten dat ze zich massaal bijscholen. De praktijk is anders. Van Luijn: "Loop een willekeurige boekhandel binnen en je ziet stapels Amerikaanse boeken met tips om snel rijk te worden. Vlug veel geld verdienen is hier belangrijker dan training en persoonlijke ontwikkeling."

Tan Aik Sengh verwacht niet dat zijn land zich snel losmaakt uit deze ongemakkelijke spagaat: multinationals willen aantrekken maar tegelijkertijd Engels marginaliseren.

In Singapore, vier uur rijden van Kuala Lumpur, besef je hoe het ook in MaleisiŽ had kunnen zijn. Ook in dit land is Bahasa de staatsstaal, maar Engels onderwijs verplichte kost. In Singapore dus geen stamelende "No English"-studenten. Zelfs de zwaar gesluierde studentes van de koranscholen wijzen je in vlekkeloos Engels de weg.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl


Aanverwante pagina's:

•  2006/10/05 Maleisische taalpolitie controleert op taalgebruik
•  2002/08/11 Wiskunde en natuurbeschouwing in het Engels
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2009
•  Links naar het nieuwsarchief
-