[an error occurred while processing this directive]
- 2007/11/12 Terugblik: Een vreemde epidemie in het rugby

Vorig jaar had in het Belgisch rugby een hoogst uitzonderlijke epidemie plaats. Een terugblik.

BelgiŽ is geen groot rugbyland, maar toch kent de sport ook in dit land een zekere populariteit, vooral bij kinderen. Maar de bestaansreden van dit artikeltje is de maatregel die in de herfst van 2006 genomen werd door de Belgische Rugby Bond (FBRB) om vier teams te weren uit de competitie Ďwegens ziekteí. Dat was nooit eerder gezien in de Belgische sport. Het begon allemaal met de deelname van de ploeg de Belgium Barbarians (rugby met zeven) aan een toernooi in MaleisiŽ in september 2006. Bij hun terugkomst in het land werd bij een aantal spelers een infectie met stafylokokken vastgesteld. Deze bacteriŽn kunnen verantwoordelijk zijn voor ernstige gezondheidsproblemen zoals sepsis, toxische shock, peritonitis, septische artritis of ook nog spiernecrose. Men vermoedde dat de besmetting had plaatsgehad tijdens een van de wedstrijden. Contact met een besmette wonde volstaat namelijk om besmet te geraken. Omdat er bij rugby vaak en ruw contact is tussen de spelers, is het risico in de sport behoorlijk groot. De spelers werden behandeld met antibiotica en alles was weer in orde, zo dacht men.

Op 19 september 2006 ontvangt ASUB Waterloo gastploeg Coq Mosan in het kader van een eerste speeldag van het kampioenschap. De wedstrijd verloopt normaal, maar een paar dagen later worden een aantal spelers uit beide ploegen ziek. De volgende week spelen de resterende spelers van Waterloo tegen ROC Ottignies. Nog meer spelers raken besmet. Wanneer ROC Ottignies Dendermonde als gastploeg over de vloer krijgt, vallen er nog meer slachtoffers. Bij elke wedstrijd maakt de epidemie slachtoffers. Op een paar weken tijd zijn er al een dertigtal zieke spelers. De onrust neemt toe en op 23 oktober beslist de Belgische Rugby Bond om vier ploegen uit de competitie te schrappen: Coq Mosan, ASUB Waterloo, ROC Ottignies en Dendermonde. De boodschap is duidelijk; ďEerst genezen, dan spelenĒ. Wedstrijden, tornooien en trainingen worden afgelast en meer dan tweehonderd rugbyspelers ondergaan een bloedtest.

Eind oktober valt het verdict van het medisch team. Er werden geÔsoleerde streptokokken gevonden op de geÔnfecteerde wonden van verschillende spelers die een behandeling met antibiotica toegediend krijgen. De epidemie wordt eindelijk een halt toegeroepen en de Bond laat alle teams weer spelen op voorwaarde dat elke speler de maatregelen inzake hygiŽne strikt navolgt: huidletsels bedekken tijdens wedstrijden en trainingen, geen wedstrijden en geen trainingen in geval van een geÔnfecteerde wonde, geen truitjes uitwisselen, sportkledij regelmatig wassen en na het douchen alleen de eigen handdoek gebruiken. De veiligheidsmaatregelen werden in alle clubs gerespecteerd en de competitie herneemt officieel op 12 november 2006. Sindsdien zijn er geen problemen meer.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2007
•  Links naar het nieuwsarchief
-