[an error occurred while processing this directive]
- 2006/12/02 Tolerant met de kris in de hand

In een wereld waar de verhouding tussen moslims en niet-moslims de gemoederen nogal bezighoudt, al dan niet gewapenderhand, mag een islamitisch land dat overloopt van religieuze en etnische harmonie gerust een wonder heten. Vandaar dat Abdullah Badawi, premier van het paradijselijke Maleisië, deze week zijn natie ten voorbeeld stelde 'aan alle vredelievende volken'. In een toespraak in Kuala Lumpur roemde Badawi de "vreedzame coëxistentie" van de verschillende rassen in Maleisië, die "zij-aan-zij leven zonder dat wie dan ook gemarginaliseerd wordt".

Een prachtig voorbeeld, inderdaad. Jammer dat er niets van klopt.

Wie een tijdje door dit land reist, hoort een ander verhaal dan het sprookje van de premier. Om te beginnen zijn de Chinezen, de Indiërs en de andere minderheden van Maleisië heel wat minder onder de indruk van de tolerantie van de Maleiers - die zestig procent van de bevolking uitmaken - dan de Maleiers zelf. De officiële politiek van positieve discriminatie, die de Maleiers als bumiputra ('zonen van de grond') allerlei voorrechten verschaft, verbittert de andere bevolkingsgroepen. "Ik stuur mijn beide dochters naar de universiteit in Australië," zei een Indiër tegen me. "En ik vertel ze nooit meer terug te komen. In dit land hebben ze geen toekomst."

De voortrekkkende politiek van de Maleiers wordt door henzelf gerechtvaardigd uit economische motieven: bij het onafhankelijk worden van hun land (1957) hadden zij zo'n grote achterstand, dat ze extra steun moesten krijgen om 'de sociale vrede' in stand te houden. Dat dat systeem vijftig jaar later nog steeds bestaat, zien veel Chinezen en Indiërs (respectievelijk twintig en vijftien procent van de bevolking, en overwegend boeddhistisch en hindoe) als een blamage.

Maar wat hen pas echt verontrust is het feit dat het Maleise eerstgeboorterecht steeds meer in religieuze termen wordt gegoten: het is islam voor en islam na, waarbij de internationale confrontatie tussen het Westen en de moslimwereld dient als welkome aanjager. Badawi, die geldt als gematigd, sprak in zijn toespraak over 'een westerse samenzwering om moslimlanden te vernederen', en verwees ten bewijs naar Libanon, Palestina, Irak en Afghanistan.

Vorige week hield regeringspartij Umno haar jaarlijkse congres. Er werd gezwaaid met de kris en er klonken dreigementen aan het adres van de niet-moslims: als die zouden blijven ijveren voor het civiele recht, ten koste van de sjaria, dan konden de Maleiers wel eens 'amok' gaan maken. In de kranten werd gerefereerd aan 13 mei, een datum die in Maleisië geen jaartal nodig heeft: bij rassenrellen op die dag werden in 1969 honderden Chinezen vermoord.

Volgens de tegendraadse regisseur Hishamuddin Rais, die van 2001 tot 2003 zonder enige vorm van proces vastzat, waarvan zestig dagen in eenzame opsluiting, is in Maleisië sprake van "een sluipende talibanisering". "Wat nodig is", zegt hij, "is een rationele benadering van heilige teksten", maar hij ziet daarvoor in zijn land nauwelijks ruimte.

Zainah Anwar, de ongesluierde voorzitter van de organisatie Sisters in Islam, denkt dat het oprukkende fundamentalisme nog verslagen kan worden, maar komt toch ook met een ontmoedigende opsomming van zaken die op het tegendeel wijzen.

Haar organisatie, die vrouwen bijstaat die het slachtoffer zijn van de sjaria-wetgeving, wordt afgeschilderd als anti-islam en anti-Maleis, ze ontvangt doodsbedreigingen en wordt in moskeeën gedemoniseerd.

Intussen doen de fundamentalisten alsof zíj onder vuur liggen, door het organiseren van conferenties met titels als 'De gevaren van een liberale islam' en 'Het gevaar van de geloofsafval', naast campagnes onder de noemer 'De islam belasterd en uitgedaagd'.

In Maleisië, en daar niet alleen, woedt een gevecht om het karakter van de islam, en daarmee om het karakter van de staat. Sommigen hopen dat een tolerante Aziatische islam een alternatief kan vormen voor de rigide Arabische variant. Voor wie gelooft is niets onmogelijk, maar de tekenen zijn niet gunstig.

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in Maleisië
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook Maleisië
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 Maleisië: Israëlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 Maleisië: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-