[an error occurred while processing this directive]
- 2006/10/14 Minister Ardenne: Gevolgen branden dramatisch

De rook wordt dikker en het ademhalen wordt moeilijker voor inwoners van IndonesiŽ, MaleisiŽ en Singapore. Hun - gezondheid verslechtert door de aanhoudende smog als gevolg van de bosbranden op de Indonesische eilanden Sumatra en Borneo.

Een plantage op Sumatra is door het vuur verwoest. Heel Zuidoost-AziŽ lijdt onder de smog die wordt veroorzaakt door branden die op Sumatra en Borneo worden aangestoken.


Afbeelding: Een door het vuur verwoeste plantage op Sumatra.
Een door het vuur verwoeste plantage op Sumatra.
(Foto: Reuters)"Het is verschrikkelijk voor deze mensen, want zij wonen in dit gebied en kunnen niet weg", zegt minister van ontwikkelingssamenwerking Agnes van Ardenne (Nederland) vanuit Jakarta.

"Zij zitten er elke dag midden in. Ik ben maar even op Borneo geweest en de rook zit nog in mijn keel en in mijn longen."

De minister was op werkbezoek in IndonesiŽ. Door de bosbranden die nu al maanden woeden was het bijna onmogelijk op Borneo te komen.

"We zijn met het vliegtuig naar een kustplaats gevlogen en van daaruit met de auto verder gegaan. Het was een rit van vier uur door het oerwoud en we reden midden door de branden. De situatie is daar is echt dramatisch", aldus Van Ardenne.

De meeste branden zijn aangestoken door boeren die land willen vrijmaken voor nieuwe aanplant van voornamelijk oliepalmen. Bovendien willen zij zo hun akkers vergroten. Het probleem doet zich jaarlijks voor in het droge seizoen, maar de situatie was in jaren niet zo ernstig als nu. Niet alleen wordt de lucht tot op grote afstand vervuild, ook mensen en dieren kampen met gezondheidsproblemen. Het oerwoud lijdt onherstelbare schade.

Op sommige plaatsen is het zicht minder dan 50 meter door de dikke rook en honderden kilometers verderop in MaleisiŽ is het zicht nog steeds hoogstens 200 meter. De branden zijn moeilijk te bestrijden, omdat de turfachtige grond kurkdroog is. De Indonesische regering heeft blusvliegtuigen en brandweerploegen ingezet. Zij kunnen echter maar weinig uitrichten en hopen op een spoedig begin van het regenseizoen.

Volgens de autoriteiten in Singapore gaat het om de ernstigste vervuiling sinds 1997. De economie leed toen miljarden euroís schade. Premier Lee Hsien Loong heeft in een brief aan de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono laten weten dat hij zeer teleurgesteld is dat er opnieuw op deze grote schaal bosbranden woeden. Jakarta heeft het platbranden van bossen weliswaar in 1999 verboden, maar agrariŽrs trekken zich daar weinig van aan.

Minister Van Ardenne heeft IndonesiŽ wederom op het hart gedrukt nu daadwerkelijk actie te ondernemen. "Er moet een blijvende oplossingen komen. Er zit nu een andere regering, en dit kabinet heeft de politieke macht daadwerkelijk iets te verbeteren. Anders is het groene hart van Borneo straks verdwenen."

-
Deel dit artikel met anderen:

eKudos (NL) NuJIJ (NL) TagMos (NL) Google Yahoo My Web del.icio.us StumbleUpon Technorati Digg Facebook Reddit Furl
-

Recente nieuwsberichten:

•  2016/01/14 Zoekoperatie naar MH370 stuit op scheepswrak 19e eeuw
•  2016/01/13 Voor het eerst overleg religieuze leiders in MaleisiŽ
•  2016/01/13 Discussie over borstvoeding bereikt ook MaleisiŽ
•  2016/01/08 Verwanten vermiste MH370 passagiers: Ze leven nog!
•  2016/01/06 Malaysia Airlines vliegt zonder bagage wegens tegenwind
•  2016/01/05 Koenders wil snel besluit over vervolging MH17-verdachten
•  2016/01/04 Zo'n twintig Russen weten wie BUK-raket op MH17 afschoot
•  2016/01/01 MaleisiŽ: IsraŽlische zeilers bestaan niet op WK jeugd
•  2015/12/25 Circuit van Sepang dicht voor groot onderhoud
•  2015/12/24 Sultan van Brunei verbiedt Kerstmis
•  2015/12/24 MaleisiŽ: ex-baas zedenpolitie de cel in om verkrachting

•  Eerder gepubliceerde berichten uit 2006
•  Links naar het nieuwsarchief
-